Film / seriál

Milionár z chatrče bojuje so Zeleným rytierom

Zelený rytier – dobrodružná fantasy
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Režisérovi Davidovi Lowerymu príbeh o Zelenom rytierovi učaroval a jeho magickú pôsobivosť vtlačil aj do svojho rovnomenného filmu.

Vlastne to nie je príbeh, ale legenda ako hrom. Odohrávať sa začína na Nový rok na hrade Kamelot ikonického kráľa Artuša. Medzi hodujúcich hostí vpadne obrovský Zelený rytier na koni so sekerou v ruke a s výzvou k prítomným: ktorýkoľvek z rytierov má právo zasadiť mu jednu ranu, ale s tým, že mu rovnaký úder do roka a do dňa vráti. Jediným, kto výzvu prijme, je sir Gawain, najmladší z Artušových rytierov. Jediným úderom meča zotne Zelenému mužovi hlavu. Rytier ju však po chvíli zdvihne a pred odchodom pripomenie, že sa s odvážlivcom do roka a do dňa stretne vo svojej Zelenej kaplnke…

Slávna báseň

To je len začiatok dobrodružstva, ktoré musí Gawain podstúpiť a ktoré je vo veršoch opísané na rukopise z konca 14. storočia, dnes uloženom v Britskom múzeu. Akoby tam v tichosti čakal, kým ho nejaký filmár zase nevytiahne na svetlo božie (naposledy sa o Zelenom rytierovi točilo v roku 1973). A vlastne je prekvapujúce, že to trvalo tak dlho. Košatý príbeh zasadený do surových časov vrcholiaceho stredoveku, s tajomnou atmosférou artušovských príbehov a mýtickým nádychom Pána prsteňov rezonuje so súčasnou obľubou žánru historického fantasy. Zelenú kartu nakoniec trochu prekvapivo nevytiahol žiadny z ostrovanov, ale rodák z Wisconsinu, kovaný Američan David Lowery.

Výborne! Statočný rytier! A teraz preč s tvojou hlavou!
Zelený rytier

Debutoval u Redforda

Meno štyridsaťdvaročného scenáristu a režiséra mnohým ľuďom asi veľa nepovie, ale titul jeho animovaného filmu z roku 2016 – Pete a jeho drak – už áno. Na DVD a online je k videniu aj jeho väzenská romanca Gentleman s revolverom s Robertom Redfordom v hlavnej úlohe. Ostatne práve u neho, respektíve na jeho slávnom festivale Sundance, si režisér Lowery pripísal prvé profesijné body, keď tu pred dvanástimi rokmi zaujal svojím krátkym filmom Objaviteľ. Definitívne prerazil o dva roky neskôr, dramatickým príbehom väzňa odtrhnutého od rodiny, filmom Ain't Them Bodies Saints s Rooney Marou, Benom Fosterom, Caseym Affleckom a Ramim Malekom.

Chcel skončiť

Pritom pred troma rokmi, teda rok pred nakrúcaním Zeleného rytiera, sa Lowery nenachádzal v práve optimistickom rozpoložení. „Rok 2020 bol veľmi existenciálny, hlavou mi prebiehali hlboké myšlienky, vrátane tej, že s filmovaním skončím. Ale nakoniec som sa rozhodol, že s tým len tak prestať nemôžem. A že filmy, ktoré urobím, urobím lepšie, že budú stáť za to. Vždy som mal pocit, že to najlepšie, čo môžem pre tento svet urobiť, je prispieť niečím, čo osvetlí dobro vo svete, a tento pocit teraz naplno vyvrel na povrch. A ja som vďaka tomu zmenil aj spôsob, ako som k Zelenému rytierovi pristupoval, ako som ho rozprával a zostrihal,“ rozprával David Lowery pre web Indie Wire.

Oscarová hviezda

Pre hlavnú rolu si v Zelenom rytierovi vybral Brita Deva Patela, syna indických rodičov, ktorý sa stal v roku 2008 cez noc hviezdou, keď ho režisér Danny Boyle obsadil do hlavnej úlohy svojho hitu Milionár z chatrče. Z mladíka z televízneho štúdia sa teraz stal charizmou, chrabrosťou a tajomstvom obostretý bojovník Gawain, ktorý so surovou dobou stredoveku dokonale zrástol. Jeho milú si potom zahrala Švédka Alicia Vikander, držiteľka Oscara za životopisnú drámu Dánske dievča, ktorá na tohtoročnom karlovarskom filmovom festivale predstavila svoj najnovší film, historický thriller Kráľovnin gambit.

Dev Patel (*  23. augusta 1990)

Narodil sa v apríli roku 1990 v Londýne, jeho rodičia majú indický pôvod, hoci sa obaja narodili v kenskom Nairobi. Na základku chodil v londýnskej štvrti Harrow, neskôr študoval Whitmore High School a na GCSE absolvoval odbor dráma. Už keď končil školu v roku 2007, na obrazovkách žal úspech ako britský moslimský teenager Anwar Kharral v kultovom seriáli SKINS. Ďalšiu výraznú úlohu Neala Sampata získal v sérii Newsroom. V kinách sme ho mali možnosť vidieť v dvoch dieloch Báječného hotela Marigold.

Zelený rytier

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto © 2021 The Green KNIGHT Productions LLC. All Rights Reserved.

Réžia David Lowery

Obsadenie Dev Patel, Alicia Vikander, Ralph Ineson, Joel Edgerton, Sarita Choudhury, Sean Harris, Kate Dickie

Dĺžka 130 min.

Rok 2021

HBO nedeľa 10. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC