Film / seriál

Medzi snením a realitou

Nádherná prítomnosť – talianska komediálna dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Túžby a sny nie sú výsadou len živých. Rovnako ako zvedavosť, či si za svoju životnú rolu, nech už išlo o frašku, alebo tragédiu, zaslúžime aspoň skromný potlesk…

Režisér Ferzan Özpetek patrí bezpochyby k najoriginálnejším filmovým tvorcom súčasnosti a film Nádherná prítomnosť je toho ďalším dokladom. Rozprávanie balansujúce na pomedzí drámy a komédie nás zavedie do súčasného Ríma. Práve sem prichádza nesmelý mladík Pietro, ktorý sníva o kariére filmovej hviezdy. Zatiaľ sa musí živiť ako pekár, bývať v ošúchanom apartmáne a prijať fakt, že muž jeho snov, mu dal košom. Osamelé večery trávi triedením zberateľských kartičiek, zatiaľ čo ráno na neho namiesto kilometrov filmového pásu čakajú iba kilometre cesta v pekárni. Život sa zasekol v rozpačitej slučke. 

Herec vlastne nie je nikdy sám

Prinajmenšom do chvíle, kedy Pietro zistí, že svoj apartmán zdieľa s – povedzme – mierne éterickými nájomníkmi, ktorých okrem neho nikto iný nevidí. Dokonca ani jeho láskavá sesternica, ktorá si začne robiť starosti o Pietrovo duševné zdravie. Zbytočne, kolektív duchov sa totiž ukáže byť celkom milý a užitočný. Ide totiž o kompletný herecký ansámbel divadla Apollonio, ktoré si za vojny obľúbili talianski fašisti a dôstojníci Wehrmachtu. Pietrovi nezostáva než zistiť, prečo duchovia odmietajú opustiť jeho apartmán. Odpoveď leží v minulosti a cesta k nej nebude ľahká.

Je svet realita, či len iskrivá fikcia?

Táto duchovplná a zároveň duchaplná dráma sa vyznačuje dvoma črtami – jednak hravosťou, jednak mimoriadnou empatiou autora ku všetkým postavám, o ktorých rozpráva. Scéna s podivuhodnou postavou „abatiše“ vládnucej podzemnej krajčírskej dielni, ktorá v skutočnosti funguje ako svojho druhu spravodajská agentúra, ukazuje, že duchovia nemusia byť tým najpodivnejším, s čím sa hrdina na svojej ceste za poznaním môže stretnúť. Režisérova láskavosť a takmer hmatateľná účasť sprevádza jednotlivé postavy doslova až za hrob. Pretože aj mŕtvi majú nárok na odpovede, nech už sú akokoľvek bolestné a tragické. Až potom sa budú môcť rozhodnúť, ako svoje vystúpenie na javisku života a smrti zakončiť.

Tvorivý duch sa stretáva s duchmi

Ferzan Ötzpetek prezradil, že duchársky námet filmu vychádza z jeho vlastnej skúsenosti. Žil totiž v dome, kde za vojny spáchala samovraždu matka s dcérou. Jeho priateľ na chodbe pravidelne stretával zvláštnu ženu zodpovedajúcu opisu onej mŕtvej dámy. Odtiaľ už bol len krôčik rozvinúť motív v mnohovrstevnatý príbeh kombinujúci tajomno s humorom, bizarné situácie s nadhľadom. Okrem pútavého námetu si Özpetek vie vybrať aj skvelých hercov. Prehliadke svojráznych, s gustom zahraných figúrok, dominuje odzbrojujúci Elio Germano v úlohe Pietra. Portrét začínajúceho umelca, ktorý s detsky úprimnou naivitou krok za krokom odhaľuje podstatu života, smrti i umenia nie je len herecký majsterštuk, ale hlavne zdvihne náladu aj tým najväčším kakabusom.

Elio Germano

Taliansky herec Elio Germano začínal pred kamerami už v dvanástich rokoch, kedy si zahral hlavnú úlohu vo filme Ci hai rotto papá (1993). Jeho talent si veľmi rýchlo všimli renomovaní talianski režiséri, takže na domácej scéne patrí k často obsadzovaným a tiež oceňovaným hercom. K najznámejším filmom, v ktorých hral, patrí Kriminálny román (2005), Môj brat je jedináčik (2007), La Nostra Vita (2010) či Suburra (2015).

Nádherná prítomnosť

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Ferzan Özpetek

Scénár Ferzan Özpetek, Federica Pontremoli

Obsadenie Elio Germano, Paola Minaccioni, Beppe Fiorello, Margherita Buy, Vittoria Puccini, Cem Yilmaz, Claudia Potenza

Dĺžka 105 min.

Rok 2012

Film Europe HD utorok 27. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC