Film / seriál

Materskej láske neutečieš

Bež! – psychologický horor
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Špecialista na filmové napínaky, režisér Aneesh Chaganty, prichádza po svojej vydarenej prvotine Pátranie s novým thrillerom, ktorým skladá poctu majstrom hororového žánru – Alfredovi Hitchcockovi i Stephenovi Kingovi.

Kým v debutovom Pátraní hľadá zúfalý otec svoju zmiznutú dcéru prostredníctvom sociálnych sietí a postupne sa o nej dozvedá veci, o ktorých nemal ani zdanie, v novom filme je situácia opačná. Opisuje spolužitie dvoch žien, matky a jej dospievajúcej dcéry, kde zdrojom desivého tajomstva je naopak matka. Ale poporiadku.

Smrtiace materské objatie

Chloe je zvedavá a veľmi nadaná stredoškoláčka. Vie, čo od života chce, napriek svojim početným zdravotným hendikepom. A tých nie je málo. Je upútaná na invalidný vozík, trpí ťažkou astmou, srdcovou arytmiou aj bolestivými vyrážkami. V odľahlom dome na predmestí vyzerá správu o prijatí na univerzitné štúdium, ktorá by ukončila jej život v odlúčení od rovesníkov. Styk so svetom totiž obstaráva výhradne jej starostlivá matka Diane. Vyrozumenie z univerzity však stále neprichádza a Chloe začína byť netrpezlivá. Jedného dňa narazí na zvláštnu nezrovnalosť na etikete liekov, ktoré musí užívať. Matkino vysvetlenie v nej vzbudí pochybnosti, a tak sa pustí do pátrania po pôvode liekov. Lenže prvé zistenia vedú k ďalším podozreniam, ktoré sa začnú reťaziť. Na povrch vyplávajú tajomstvá, ktoré sú oveľa desivejšie, než si Chloe dokázala vôbec predstaviť. Aby unikla zo smrtiaceho materského objatia, bude musieť uplatniť všetko odhodlanie aj dôvtip. Diane je však rozhodnutá udržať si kontrolu nad dcérou za každú cenu… 

Až sa prebudíš, budeš zase moje dieťatko. Navždy.

Napätie, ktoré by sa dalo krájať

Aneesh Chaganty nepotrebuje na docielenie napätia légie bubákov. Príbeh aj postavy sú vykreslené úplne realisticky. Ostatne hlavná predstaviteľka Chloe, Kiera Allen, je na vozík upútaná aj v skutočnosti. O to pôsobivejšie vyznievajú scény, v ktorých konflikt medzi matkou a dcérou vygraduje do zúfalého súboja na život a na smrť, nehovoriac o záverečnej, potuteľne krutej pointe. To, čo film povyšuje nad bežnú žánrovú produkciu, sú tiež strhujúce výkony oboch hlavných protagonistiek, najmä Sarah Paulson, v úlohe šialenej matky. Ak máte radi psychologické thrillery, môžete v zajatí príbehu Aneesha Chagantyho stráviť pekný, nervydrásajúci večer.

Sarah Paulson 

Hoci americká herečka Sarah Paulson pochádza z Floridy, jej divadelné začiatky sú späté s newyorskými divadelnými scénami. Na Broadwayi debutovala vo svojich devätnástich rokoch. Televíznu premiéru si odbavila v roku 1990 v jednej z epizód seriálu Právo a poriadok. Odvtedy sa pred kamerou objavuje celkom pravidelne (12 rokov otrokom, Kašlem na lásku, Po čom ženy túžia). Za svoju rolu v dráme American Crime Story – Ľud verzus O. J. Simpson získala cenu Zlatý glóbus pre najlepšiu herečku.

Bež!

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Réžia Aneesh Chaganty

Scénár Aneesh Chaganty, Sev Ohanian

Obsadenie Sarah Paulson, Kiera Allen, Erik Athavale, Onalee Ames, Pat Healy

Dĺžka 99 min.

Rok 2020

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC