Film / seriál

Literárne vášne

Florencino kníhkupectvo – koprodukčná dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Knižná revolúcia, na ktorú nie je spoločnosť pripravená. Láska, ktorú zapáli literatúra. To sú hlavné témy oceňovanej adaptácie románu Penelope Fitzgeraldovej, kde si zahrali poprední britskí herci na čele s Emily Mortimer, Billom Nighym a Patriciou Clarkson z USA.

Toto je filmová anglická idylka. Malé prímorské mestečko z prelomu 50. a 60. rokov. Všade okolo malebná krajina a miestni sa tu prechádzajú v čižmách a huňatých svetroch vo vlahom morskom vetre. Taký pokoj nemôže nič a nikto narušiť. Až na Florence Green (Emily Mortimer), statočnú vdovu, ktorej manžel padol v druhej svetovej vojne. Zoznámili sa v kníhkupectve, preto Florence snívala o tom, že si otvorí vlastný obchod s knihami najlepšie v nejakom starom dome v malom východoanglickom mestečku. A to sa jej nakoniec podarilo. Lenže v každom romantickom príbehu musí byť aj niečo temné, niekto, kto hlavným hrdinom šťastie nepraje.

Namiesto sladkostí romány

Nepripomína vám tento príbeh niečo? Stačí len knihy nahradiť čokoládou a namiesto prudérneho grófa si dosadiť dámu v elegantnom kostýme, s červeným rúžom a tenkou cigaretkou. Áno, v základe sa trochu vraciame k Čokoláde (2000), ale Florencino kníhkupectvo rozhodne nie je žiadnou prvoplánovou prerábkou. Jednotlivé postavy aj ich vzájomné vzťahy sú úplne inak motivované vo svojom správaní. Florence sa snaží obyvateľom mestečka ukázať nový svet, ale pritom pred ničím neuteká. Vedome si hľadá miesto pre život, kde bude dobre nielen jej, ale aj knihám, ktoré zbožňuje.

Nie je treba sa trápiť, kým žijeme, je tu nádej.
Violet Gamart (Patricia Clarkson) má síce pocit, že mestečko je jej majetkom, ale jej zatrpknutosť pramení z jej povahy a mocichtivosti. Nemá zlomené srdce, je to jednoducho namyslená mrcha. A tiež tu chýba mladý, neodolateľný milovník. Namiesto neho stretáva Florence Edmunda (Bill Nighy), postaršieho elegána, pričom ich vzťah nemá šancu na viac ako platonickú lásku. Všetko je tu jednoducho také milé, pokojné, uhladené, až na Florencine knihy, predovšetkým Nabokovu Lolitu, ktorá spôsobí v mestečku škandál.

Každá revolúcia však musí nejako začať, aj tá kultúrno-literárna. Florencino kníhkupectvo je film veľmi britský, svojím spôsobom roztomilý, pod povrchom však ukrýva vášnivé emócie, ale tiež odvahu a odhodlanie. A za tým všetkým stojí jedna žena, ktorá milovala knihy a mala sen, ktorého sa odmietala vzdať.

Florencino kníhkupectvo

Film / seriál
Hodnotenie FDB 58 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Isabel Coixet

Scénár Isabel Coixet

Obsadenie Emily Mortimer, Bill Nighy, Honor Kneafsey, Frances Barber, Reg Wilson, James Lance, Patricia Clarkson

Dĺžka 110 min.

Rok 2017

Film Europe HD nedeľa 17. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC