Film / seriál

Leviatan – Zúfalstvo, beznádej a vodka

Leviatan – Zúfalstvo, beznádej a vodka
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Pôsobivá ruská dráma je zasadená do súčasnosti na okraj civilizácie, do malého mestečka v arktickom severnom Rusku.

Všetky postavy, s ktorými sa vo filme stretnete, nejakým spôsobom trpia. Niektoré komplikácie sú dané akosi „zhora“, ale väčšinu problémov jednoducho spôsobujú ľudia – najmä skorumpovaný starosta. Ten trávi čas za svojím stolom pod fotografiou Vladimira Putina a o blaho miestnych sa stará len v prípade, že sa mu za to niečo ujde. Režisér Andrej Zvjagincev má zjavne estetické cítenie, ponúka vám nádherné zábery na severskú divočinu, ale celý film je pretkaný takou ťarchou života, že si panáka vodky budete na konci musieť dať tiež.

Hlavnou postavou je mechanik Kolja (Alexej Serebrjakov), ktorý žije priamo na krásnej, no trochu izolovanej pobrežnej pláži s druhou manželkou Liljou (jemnou Jelenou Ljadovou) a dospievajúcim synom z predchádzajúceho vzťahu. Kolja pracuje v malej garáži pri dome, ktorá mu poskytuje impozantné výhľady. Táto úžasná scenéria má až mýtický nádych, Kolju obklopujú horskí velikáni zasadení do holej krajiny, na ktorú nadväzujú chladné morské vody. Je to miesto ako stvorené pre meditáciu a hľadanie duševného pokoja, avšak len zdanlivo. Nádherný kút krajiny totiž obývajú ľudia, ktorí vedia byť rovnako nemilosrdní ako drsná príroda. Z nejakého dôvodu sú plní zášti, pre ostrejší výraz rozhodne nejdú ďaleko a celkovo sa s ničím v živote príliš nepaprú.

Výborný film, ktorý potvrdzuje, že kinematografia na východ od našich hraníc má rozhodne čo ponúknuť

Dej sa točí okolo Koljovej plážičky, na ktorú si brúsi zuby starosta. Teda nie že by chcel začať pracovať rukami a nasťahovať sa do jeho garáže. Kontaktovala ho firma, ktorá by namiesto Koljovho domu rada postavila akúsi príšernosť, a keď im starosta pomôže pozemok získať, dostane tučnú odmenu. Povedali by ste, že to je jasné – Kolja nepredá a nie je čo riešiť. Lenže keď si pán zaumieni, čo zmôže obyčajný človek, najmä v Rusku? Šťastena (riadne podplatená) tak ide od začiatku na ruku skôr starostovi a Koljovi nakoniec nezostáva než vytiahnuť do boja so špičkovým právnikom po boku. Ako stret plný špiny a podpásoviek dopadne, vám samozrejme neprezradíme, ale verte, že sa vám z neho občas urobí až mdlo.

Celý príbeh je založený na jednoduchej zápletke, tak prečo patrí Leviatan k tomu „naj“, čo v posledných rokoch v Rusku vzniklo? Jednoducho ide o dokonalú súhru všetkých častí. Herecké výkony sú famózne, máte pocit, že všetci tí drsní ľudia, ktorých sledujete, sú skutoční, že to predsa nemôžu byť herci. Podobne prirodzene do všetkého zapadá nádherná hudba, o ktorej chvíľami ani neviete, pretože ju vnímate ako šumenie stromov vo vetre, ako neoddeliteľnú súčasť tohto podmanivého miesta. Ale tým najpodstatnejším je prostredie, do ktorého je film zasadený. Neuveriteľne nádherná krajina vás bude fascinovať a zároveň desiť svojou tvrdosťou. Na jednej strane kontrastuje s miestnymi ľuďmi, ktorí sú v porovnaní s ňou zhrubnutí a vulgárni, na druhú stranu je vo svojej nekompromisnosti vlastne ich odrazom.

Leviatan je skvelý film, ktorý vám ponúka pohľad na drsný život ľudí, ktorí bojujú nielen s rozmarmi počasia a krajiny, ale predovšetkým jeden s druhým. Bez stakanu vodky a drsného humoru by to všetko bolo na neprežitie.

Andrej Zvjagincev

V súčasnosti je považovaný za najlepšieho režiséra v Rusku, často ho označujú za pokračovateľa Tarkovského. Začínal v divadle a za kameru sa postavil až v 37 rokoch. Jeho filmy sú vždy drsné a zároveň poetické.

Zaujímavosť

Veľrybia kostra, ktorú uvidíte vo viacerých záberoch, bola postavená z kovu špeciálne pre tento film. Režisér prezradil, že po skončení nakrúcania ju odkúpil istý podnikateľ a umiestnil ju na svoju záhradu.

Pozrite si aj

Unavení slnkom

Ak máte radi ruské umenie, určite by vám nemala ujsť historická dráma z polovice 30. rokov minulého storočia. Až Čechovovsky rozprávaný príbeh plukovníka Kotova spočiatku vyzerá ako idylický obrázok ruského vidieka, ako sa však blíži vyvrcholenie príbehu, prírodné krásy a rodinná pohoda ustupujú do pozadia a vás začína mraziť v očakávaní vecí najbližších. Tento skvelý film získal hlavné ocenenie na festivale v Cannes a v roku 1995 aj Oscara.

Leviatan

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,4 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe HD

Réžia Andrej Zvjagincev

Scénár Oleg Něgin, Andrej Zvjagincev

Obsadenie Vladimir Vdovičenkov, Alexej Serebrjakov, Jelena Ljadova, Anna Ukolova, Roman Maďanov, Alexej Rozin, Sergej Pochodajev

Dĺžka 135 min.

Rok 2014

Film Europe HD pondelok 26. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC