Film / seriál

LEGO® príbeh 2

Animovaný film LEGO® príbeh 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Všetci sme sa s tým hrali… A tí, ktorí nie, prišli o veľa. Legendárna stavebnica z Dánska, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou toľkých detstiev, dostala pred niekoľkými rokmi filmový kabát. Plastové figúrky ožili a získali si srdcia stámiliónov ľudí. No a teraz je to tu druhýkrát.

Pochopiteľne sa budeme zaoberať rovnakými hrdinami, ako v prvom diele. Prirástli nám k srdcu a neradi by sme obracali list. A vôbec, druhý diel pôsobí v podstate ako úplne prirodzený vývoj. Obyvatelia Bricksburgu musia čeliť nepriateľom inej rasy – LEGO DUPLO®, neokrôchaní obri, ktorí sa správajú ako malé decká, zato majú neobvyklú silu. Na vyriešenie tejto záludnosti bude samozrejme treba veľa spievať a veľa stavať. A to je koniec koncov dôvod, prečo sme si jednotku zamilovali.

Prečo to funguje?

Dvojky sú často sklamaním. Najmä, keď sa jedná o pokračovanie, ktoré má nadviazať na úspech. To ale neplatí v prípade filmu LEGO® príbeh 2. Producenti do režisérskeho kresla posadili Mikea Mitchella a režisérov jednotky nechali opäť napísať scenár. Obmena malá, ale vo výsledku úplne zásadná. Práve vďaka nej totiž film brnká na rovnaké struny, ako jeho starší brat, ale navyše prináša dosť novoty na to, aby sme nemali pocit, že sledujeme to isté.

Dvojky sú často sklamaním. To ale neplatí v prípade filmu Lego® príbeh 2

O čom to je?

Pokiaľ ide o dej dvojky, je možné, že prvú polovicu budete trochu zmätení. Príbeh si ale neskôr pomaly sadne a vám už nič nebude brániť v tom, aby ste si ho v pokoji vychutnali. Čaká vás veľa narážok na iné filmy, Bruce Willis si strihne parádne cameo, vaše oči ohromia mraky farieb a je jasné, že príde aj na stavanie a búranie. Samozrejme, že nemôže chýbať ani povinná dávka príjemne vtieravých piesní, hoci treba priznať, že hit z jednotky – Everything is awesome – už nič neprekoná. Potom to všetko začne do seba zapadať a vy už sa môžete len usadiť a v pokoji nechať unášať v ústrety nevyhnutnému happy endu.

Pár omrviniek pre odporcov

No dobre, poďme sa chvíľku venovať tým, ktorí budú stáť za jednotkou, ale dvojku si do svojich sŕdc nepustia. Toto je názor, ktorý, hoci neradi, dokážeme pochopiť. Čo totiž v pokračovaní filmu o stavebnici chýba je podtext, ktorý počas jednotky naznačuje, že sa jedná o výplod fantázie malého chlapca. V dvojke tento element prekvapenia pochopiteľne chýba, vieme to totiž už od začiatku a to filmu trochu uberá napätie. Od prvých minút konfliktu je známe, že boj dvoch odlišných leg je manifestácia chlapca Finna a jeho malej sestry, ktorá sa s ním chce hrať, ale jej detské lego do Finnovho sveta jednoducho nejako nemôže zapadnúť. Rovnako sa dá pochopiť, že animované lego človeka zasiahne na prvýkrát, ale keď to vidíte druhýkrát, je to už trošku ohrané. Nezabúdajme ale, že mládež, pre ktorú je dvojka určená, si s týmito výhradami hlavu väčšinou nerobí.

Nie je to ale nakoniec dobre?

Ona aj istá miera ohranosti býva niekedy užitočná. Pravda, Emmeta už síce poznáte, a tak vás neprekvapí jeho pozitívny postoj ku všetkému, poznáte aj Lucy, takže zo zoznamovania s jej dobrodružnou náturou tiež nepríde žiadne nadšenie. Na druhú stranu ste s nimi ale v minulosti strávili pár hodín, poznáte ich motivácie a charaktery, a preto sú vášmu srdcu o kúsok bližšie. Je to ako vzťah starý pár dní verzus ten, ktorý trvá už roky. Novota verzus spoločná história.

A čo tretí diel

Na ten sa tešíme. Rovnako ako Matrix, ktorého jednotka bola skvelá, dvojka trochu slabšia a trojka opäť výborná, je potrebné tretie vydanie, aby sme sa definitívne rozhodli, či franšízu bezvýhradne milujeme, alebo len máme radi. My veríme v to prvé.

Phil Lord a Christopher Miller

Títo dvaja tvorcovia, ktorí stoja za celým projektom, sú síce primárne scenáristi, ale na režisérsku stoličku sa občas posadia. Priniesli nám 21 a 22 Jump Street, Oblačno, miestami fašírky, seriál Ako som spoznal vašu mamu, všetky Lego filmy a Brooklyn 99. Sú stále mladí, a tak sa môžeme tešiť, že ako spoľahlivý tandem budú fungovať ešte dlho.

Zaujímavosti

Animátori vytvorili cez tri milióny kociek, ktoré potom skladali. Väčšine tiež museli dodať patinu, škrabance, škvrny, aby docielili realistický vzhľad.

Vo filme je päťsto dvadsať tri (!) postáv. Tomu sa hovorí poriadny štáb.

Pozrite si aj

LEGO® príbeh 

Prvý diel Lego® príbehu. Aj ak ste ho videli, opakovanie je matka múdrosti a legový maratón nikdy nie je od veci.

LEGO® Batman vo filme

Je to právoplatná súčasť franšízy a neuškodí si ju dať znova, než sa pustíte do druhého dielu.

LEGO® príbeh 2

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,8 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Mike Mitchell

Scénár Phil Lord, Christopher Miller

Obsadenie Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Tiffany Haddish, Stephanie Beatriz, Alison Brie, Nick Offerman…

Dĺžka 107 min.

Rok 2019

HBO pondelok 13. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC