Hudba a lifestyle

La La Land – muzikál, ktorý takmer nevznikol

La La Land – muzikál, ktorý takmer nevznikol
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Jednoduchý príbeh o láske sprevádzaný piesňami a tancom je niečo, čomu sa tvorcovia dnes skôr vyhýbajú. O to viac pozornosti si La La Land u divákov a kritiky získal.

Muzikály sú žáner, ktorý ľudia buď milujú, alebo nenávidia. A keby sme mali spočítať filmové muzikály, ktoré vznikli v poslednom čase, veľa ich nebude. Svet naposledy uchvátila pocta kapele ABBA v podobe muzikálu Mamma Mia!, inak si ale tvorcovia do tohto žánru moc netrúfajú ísť. Všetkým fanúšikom hudobných filmov s tancom ale ich nedostatok vynahradil film La La Land režiséra Damiena Chazelleho s Ryanom GoslingomEmmou Stone v hlavných úlohách.

Romantická hudobná komédia sleduje osudy jazzového muzikanta Sebastiana a začínajúcej herečky Mii. Obaja sa vo svojom odbore snažia preraziť a vybrali si pre to mesto zasľúbené – Los Angeles. Počas krátkeho času na seba niekoľkokrát narazia a po niekoľkých úvodných stretnutiach sa do seba zamilujú. Jednoduchá milostná zápletka je okorenená výbornými hereckými, tanečnými i speváckymi číslami, množstvom zaujímavých vedľajších postáv a netradičným stvárnením. Pri sledovaní La La Landu máte totiž pocit, že sledujete nejaký klasický film z 50. rokov, ale s modernou zápletkou zasadenou do súčasnosti. To, že film stojí za pozretie, dokazujú aj mnohé ocenenia, ktoré už stihol pozbierať – šesť Oscarov a sedem Zlatých glóbusov, vrátane ceny pre najlepšieho režiséra, najlepšiu pieseň a najlepší film v kategórii muzikál alebo komédia.

A pretože by sme vám neradi prezrádzali o zápletke filmu viac, a tým vás okrádali o zážitok, máme pre vás pár zaujímavostí, ktoré ste o La La Lande možno nevedeli.

Začínajúcu herečku Miu mala pôvodne hrať Emma Watson, známa ako Hermiona zo série o Harrym Potterovi. Watson ale rolu odmietla, pretože v tom istom čase mala natáčať iný film – rozprávku Kráska a zviera. Vtipné je, že predstaviteľ Sebastiana, Ryan Gosling, naopak odmietol rolu v Kráske a zvierati, aby mohol hrať v La La Lande. Ako Gosling mimochodom sám hovorí v rozhovore, ktorý nájdete v tomto čísle magazínu, všetka hra na klavír, ktorú pred kamerou predvádza, je autentická. Pred natáčaním filmu počas šiestich týždňov dve hodiny denne skutočne na klavíri cvičil, aby boli scény, v ktorých na ňom hrá, uveriteľné. Úlohu Mii nakoniec získala herečka Emma Stone, ktorá sa tak s Goslingom pred kamerou v úlohe milencov stretáva už tretíkrát. Prvýkrát si spolu zahrali vo filme Bláznivá, hlúpa láska, druhýkrát v krimi dráme Lovci gangstrov.

Zaujímavosťou je aj to, že režisér Chazelle mal sen natočiť jazzový muzikál už v roku 2010, ale žiadne produkčné štúdio mu naň nechcelo dať peniaze. Musel teda najskôr natočiť inú hudobnú drámu – Whiplash, aby producentom dokázal, že si ich pozornosť zaslúži a La La Land tak mohol vzniknúť.

Damien Chazelle priznal, že sa pri tvorbe scenára inšpiroval klasickými muzikálmi ako napríklad Pomáda, West Side Story alebo Funny Face, ale aj tými modernejšími a netradičnejšími, ako napríklad Moulin Rouge. Čerpal aj z poetiky muzikálu Spievanie v daždi, soundtrack k obom filmom sa dokonca nakrúcal v rovnakom štúdiu. Kritici i sama predstaviteľka hlavnej úlohy, Emma Stone, podotýkajú, že príbeh filmu tak trochu kopíruje príbeh Emmy, ktorá podobne ako jej postava prišla v 15 rokoch do Los Angeles stať sa slávnou. Či jej Mia dopadne rovnako úspešne ako Emma, sa môžete presvedčiť na vlastné oči 21. októbra na kanáli FilmBox Premium.

Muzikály vo filme

Mamma Mia!

Muzikálová pocta hudobnej tvorbe skupiny ABBA vznikla pôvodne ako divadelná hra a po celosvetovom úspechu bola prevedená na filmové plátno. Excelujú tu napríklad Meryl Streep alebo Pierce Brosnan, ktorí kritiku prekvapili hlavne skvele zvládnutým spevom.

Moulin Rouge

Muzikál Baza Luhrmanna, ktorý nemožno zaradiť do žiadneho žánru. Je dojemný, romantický, groteskný, šialený a opulentný. Hudba, ktorá v ňom zaznieva, je sčasti pôvodná a sčasti neuveriteľná zmeska tých najväčších svetových hitov. V pestrofarebnej tragikomédii o láske herecky aj spevácky excelujú Nicole Kidman a Ewan McGregor.

Chicago

Ďalší muzikál sfilmovaný podľa divadelnej klasiky, v ktorom slávni herci ukázali svoje tanečné a spevácke umenie. V Chicagu v úlohe väzenkýň Velmy a Roxie zažiarili Catherine Zeta-Jones a Renée Zellweger, zdatne im sekundoval Richard Gere v úlohe prefíkaného právnika.

Across the Universe

Across the Universe vznikol na podobnom princípe ako Mamma Mia! – tentoraz sa ale jedná o muzikálové spojenie hitov kapely Beatles. Tento nápaditý a napriek tomu skôr nenápadný film o láske a hrdinstve je kúzelnou pripomienkou slávnych piesní jednej z najlepších kapiel všetkých čias.

La La Land

Hudba a lifestyle
Hodnotenie FDB 73,6 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Damien Chazelle

Scénár Damien Chazelle

Obsadenie Emma Stone, Ryan Gosling, J.K. Simmons, Finn Wittrock, Sonoya Mizuno, Hemky Madera, Josh Pence

Dĺžka 128 min.

Rok 2016

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC