Film / seriál

Kúzlo mesačného svitu

Kúzlo mesačného svitu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Existuje vlastne nejaké iné miesto, kde si dokážete predstaviť život Woodyho Allena, než je New York?

Možno o tom snáď ani sám nevie, ale jedno také miestečko si našiel a dotvoril v jednom z nedávnych filmov – Kúzlo mesačného svitu (2014). Aj vtedy platilo, že sa Allen stále drží svojho tempa a točí jeden film ročne (už od roku 1983!).

Príde vám to šialené? Pre Allena nie je nič šialené. Mohli by sme dlho diskutovať, ako sa táto malá továreň na sny počas rokov premieňa, ktorý film je slabší, ktorý dobrý a ktorý geniálny. Ale čo si budeme hovoriť, všetky sú svojím spôsobom skvelé jednoducho preto, že ich nakrútil filmový mág Woody Allen.

Azúrový New York

Ako veľmi dokáže čarovať s charaktermi i replikami opäť potvrdil práve v Mesačnom svite. Nielenže si k spolupráci prizval prvotriedne herecké superstar (ako je koniec koncov jeho dobrým zvykom), ale navyše sa ponoril do sveta trochu bizarného, už neexistujúceho, v ktorom býva ako ryba vo vode. Tentokrát vás vezme na menší výlet do minulosti, do Francúzska 20. rokov minulého storočia, kde sa to na malebnom Azúrovom pobreží (Côte d‘Azur) doslova hemží elegánmi v padnúcich oblekoch, dievčatami v rozviatych šatách a dámami v elegantných klobúčikoch. Toto je svet, v ktorom by sa Allen možno rád „zabudol“. Má v sebe eleganciu a náboj zrejme podobný tomu, ktorý tak miluje na New Yorku.

Expert v nedbalkách

Na Francúzskej riviére sa náhle objaví Stanley (Colin Firth) čiže Wei Ling Soo – známy britský kúzelník a iluzionista, ktorý má ako odborník vo svojom odbore odhaliť úplne obyčajný podvod. Istá zámožná aristokratická rodina je totiž toho názoru, že sa očarujúce dievča Sophie (Emma Stone) iba vydáva za spirituálne médium. A z toho plynie otázka, či zvíťazí rozum, alebo cit. Sophie je totiž nielen nesmierne krásna, ale aj tajomná, a hlavne inteligentná mladá dáma, preto nemožno vylúčiť, že bohatú rodinu len využívala. Stanley je zase presvedčený, že ho nikto ohľadom ilúzií nemôže podviesť, no… keď do neho vstúpi láska, veci naberú trochu iný smer. Ako teraz má spoznať, či je Sophie podvodníčka? Veď ju miluje, obdivuje, mohol by jej načúvať celé hodiny…

Stanley: „Šťastie nie je prirodzený ľudský stav.“

Z racionálneho muža, ktorý ženám nikdy prílišnú pozornosť nevenoval, považoval ich skôr za veľmi naivné stvorenia (kulantne povedané), sa zrazu stáva iracionálne zamilovaný blázon, ktorý poprie všetko, čo povedal a odsúhlasí všetko, s čím by nikdy predtým nesúhlasil. Už je vám určite jasné, že keby to len trochu šlo, tak si Stanleyho zahrá sám Allen. Ale Colin Firth sa pre podobné úlohy snáď narodil tiež. Poloha odmeraného intelektuála, ktorý pre lásku urobí nakoniec čokoľvek, mu výborne sedí. Presne zodpovedá jeho britskému gentlemanskému naturelu. Emma Stone je ako vždy roztomilá, viac snáď ani netreba písať. Celkovo film príjemne plynie a vy máte čas vychutnávať si slovné prestrelky medzi hlavnými hrdinami aj nádherné prostredie francúzskeho pobrežia zasadeného do dobových kulís. Romantické komédie Allen stále vie robiť na jednotku.

Emma Stone

Americká herečka Emma Stone snívala o filmovej kariére odmalička. Navyše milovala staré čiernobiele filmy a komédie, ktoré sa jej zrejme dostali pod kožu. Prvé väčšie úspechy začala zbierať v roku 2009, kedy sa objavila napríklad vo filme Zombieland. A potom už nasledoval film za filmom a jej hviezda stúpala strmo nahor. Zatiaľ zlomový pre ňu bol rok 2016, kedy sa v kinách objavil muzikálový hit La La Land, ktorý jej priniesol Oscara.

Zaujímavosť

Väčšina Stanleyho pesimistických a filozofických názorov je parafrázou Friedricha Nietzscheho, ktorý je vo filme mnohokrát spomenutý.

Pozrite si aj

Láska a smrť (1975)

Výborná komédia, ktorá dokonale vystihuje podstatu humoru Woodyho Allena. Je plná bláznivých situácií, intelektuálnych rozhovorov v úplne nepatričných chvíľach, odkazov predovšetkým na Dostojevského a hlavne v nej hrá Diane Keaton.

Match Point – Hra osudu (2005)

Tentoraz Allen vystúpil zo svojej obvyklej škatuľky zabávača a natočil mrazivý thriller o ľúbostnom trojuholníku a nemilosrdnej vražde. Podarí sa hlavnému hrdinovi zachovať si status bohatého úspešného muža, o ktorý tak usiloval? Alebo mu všetko prekazí milostný pomer s nespútaným dievčaťom (Scarlett Johansson)?

Kúzlo mesačného svitu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,4 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, Profimedia.cz

Réžia Woody Allen

Scénár Woody Allen

Obsadenie Eileen Atkins, Colin Firth, Simon McBurney, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Emma Stone, Jacki Weaver

Dĺžka 97 min.

Rok 2014

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC