Film / seriál

Kúzelný svet Davida Copperfielda

Kúzelný svet Davida Copperfielda – adaptácia románu
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Svetoznámy príbeh chlapca-siroty, ktorý si prešiel peklom, aby z neho vyšiel ako veľkorysý a láskavý gentleman, sa dočkal nového, nádherného spracovania.

Príbehy Charlesa Dickensa a špeciálne Davida Copperfielda boli sfilmované nespočetnekrát. Najnovšie sa klasického románu veľkého viktoriánskeho spisovateľa ujal, trochu a, slávny Armando Iannucci, režisér čiernej komédie Stratili sme Stalina alebo zžieravo satirických seriálov The Thick of It či Veep. Pochybnosti, či človek s takou prípravou dokáže uchopiť dielo autora, ktorý bol úprimným, životu pritakajúcim optimistom s porozumením pre všetko ľudské, sa ukázali ako neodôvodnené. Výsledku by určite zatlieskal aj sám Charles Dickens.

Hviezdne obsadenie

Kúzelný svet Charlesa Dickensa prilákal najväčšie herecké hviezdy britského filmu. A tak môžeme v úlohe Davida Copperfielda obdivovať noblesného, a pritom bezprostredného Deva Patela, v úlohe excentrickej Davidovej pratety Betsey Trotwoodovej zase Tildu Swinton, postavu pána Dicka, v ktorom prebýva duch popraveného kráľa Karola I. zabýval Hugh Laurie, Ben Whishaw sa doslova prevtelil v úlisného Uriáša Heepa a večne zadlženého pána Micowbera, ktorý vynaliezavo uniká svojim veriteľom pripravený zviesť s nimi bitku o každý čajník, stolík, koberček alebo akýkoľvek iný kus domáceho vybavenia, si s chuťou zahral Peter Capaldi. Nehovoriac o Gwendoline Christie, ktorej postava mimoriadne prostoduchej Davidovej snúbenice Dory, je zdrojom početných, až zlomyseľne zábavných scén.

Londýn je plný divov a zlovoľností ako žiadne iné mesto na svete

Rozprávačská mágia

Ľudia neprestávajú milovať príbehy Charlesa Dickensa. Medzi nimi patrí čiastočne autobiografický román David Copperfield k najpopulárnejším, iste aj pre jeho nezdolne optimistické vyznenie. Toho sa držal aj Armando Iannucci, keď niekoľko temnejších častí príbehu vypustil či mierne upravil, aby mohol, v rozpore s originálom, nechať vybrané postavy nažive. Napodiv to vôbec nevadí. Ostatne zodpovednosť padá na samotného Copperfielda, ktorého režisér povoláva hneď v úvode na scénu ako už dospelého spisovateľa a sprievodcu vlastným životom. Je to teda David, kto zabudne na príšerný salemský internát, a je to opäť on, kto nenechá snúbenicu Dory zomrieť. Proste jej postavu v kritickom okamihu vyzmizíkuje z textu, aby jej miesto mohla zaujať jeho skutočná, hoci včas nerozpoznaná láska Agnes. V tomto na prvý pohľad svojvoľnom geste porozumieme názvu filmu – ide skutočne o kúzelný svet Davida Copperfielda, a teda aj magický a hravý rozprávačský svet Charlesa Dickensa, v ktorom je možné doslova všetko.

Lenin odporúča

Význam Dickensa ostatne chápal aj sám V. I. Lenin, ktorý sa svojho času posťažoval, že kým bude anglické robotníctvo čítať príbehy Charlesa Dickensa, boľševická revolúcia je v Anglicku neuskutočniteľná. Poznáte lepšiu reklamu na spisovateľa? Ja nie.

Dev Patel

Populárny tridsaťjeden­ročný britský herec a držiteľ čierneho pásu v taekwonde na seba upozornil už v televíznom seriáli Skins. Svetovú popularitu mu však priniesla až jeho prvá filmová rola v romantickej dráme Milionár z chatrče režiséra Dannyho Boylea. Od tých čias sme ho mohli vidieť v mierne exotickej komédii a hotel Marigold, v dojemnej dráme Lion alebo v úlohe čašníka, ktorý sa postaví teroristom vo vynikajúcom thrilleri Hotel Mumbai.

Kúzelný svet Davida Copperfielda 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium, Searchlight Pictures/Courtesy Everett Collection

Réžia Armando Iannucci

Scénár Armando Iannucci, Simon Blackwell

Obsadenie Dev Patel, Ben Whishaw, Tilda Swinton, Gwendoline Christie, Hugh Laurie, Benedict Wong…

Dĺžka 116 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC