Film / seriál

Ku hviezdam…

Sci-fi Ad Astra
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Existuje veľa sci-fi filmov, v ktorých sa hrdinovia vydávajú do vzdialených končín vesmíru, aby našli sami seba, ale žiadny sa nepodobá filmu Ad Astra Jamesa Graya.

V krátkosti by sa dal tento film charakterizovať ako tematicky bohatý a vizuálne náročný, čo znie ako prísľub kvalitného zážitku. Ale na začiatok je tiež dobré spomenúť, že Ad Astra asi nebude predstavovať hit pre fanúšikov klasického akčne ladeného sci-fi. Je to skôr film z ranku Solaris než Marťana. Ad Astra je totiž film o hľadaní ľudskej podstaty, miestami dokonca o hľadaní Boha, navyše je to tiež film, v ktorom podal jeden zo svojich najlepších výkonov Brad Pitt.

Musíme nájsť to, o čom nám veda hovorí, že je nemožné

Roy McBride, ktorého hrá Pitt, predstavuje človeka, ktorého z úplného pokoja nedostane ani pád z veže presahujúcej hranice atmosféry. Pracuje na obrovskom vysielači, ktorý má pomôcť ľuďom vyhľadávať vo vesmíre ďalšie inteligentné civilizácie. Odrazu ale nielen touto vežou začnú zmietať výbuchy a o životy prichádzajú tisíce ľudí. Je to čosi ako boží hnev zoslaný na nepokorné ľudstvo? Aj tak by sa všetko dalo vysvetliť. Ľudia totiž kolonizovali nielen Mesiac, ktorý bol dokonca akýmsi výletným lunaparkom, ale aj Mars a postupne sa vydávajú až na hranice slnečnej sústavy.

Niekde tam mal zahynúť aj Royov otec Clifford McBride (Tommy Lee Jones). Ktorý, ako sa po rokoch ukazuje, je zrejme nažive a možno má aj veľa spoločného s náhlymi útokmi na Zem. Pracoval kedysi na záhadnom tajnom projekte, ale experimentoval s utajenými dátami, čo sa samozrejme jeho nadriadeným nepáčilo. Keď sa po ňom neskôr zľahla zem, nikomu to nevadilo. Až teraz. A tak Roya vyšlú na Mars, aby mohol otca kontaktovať. A potom dokonca až k Neptúnu, kde by sa mohol Clifford ukrývať. Osud celej Zeme tak závisí na stretnutí otca so synom…

Kto je človek?

Ad Astra je doslova film o hľadaní stvoriteľa, či už za neho budeme považovať Royovho otca, alebo samotného Boha. Je to film s veľmi pokojným tempom rozprávania, aj keď aj tu sa objavia akčné scény. V najlepšom slova zmysle je to teda filozofický film zabalený do dych vyrážajúcich kulís vesmírneho putovania.

Všetko tak stojí a padá s výkonom Brada Pitta, ktorý sa predstavuje v hereckej polohe, na ktorú u neho nie sme moc zvyknutí. Gray ako keby chcel všetko zaznamenávať skôr na fotoaparát než kameru, takže veľkolepé scény s množstvom technických „vychytávok“ tu nenájdete, zato až portrétne snímky jednotlivých postáv áno.

A samozrejmosťou ako v prípade všetkých Grayových filmov je tiež dokonalé remeselné spracovanie. Predovšetkým práca s jemnou farebnosťou, ktorá len podčiarkuje jednotlivé scény, je grandiózna. Ad Astra vás nestrhne akciou od prvej minúty, ale keď vydržíte s Royom putovať až ku hviezdam, budete uhranutí.

Ad Astra predstavuje čisté sci-fi, ktoré pomocou akejsi vízie budúcnosti nabúrava náš prítomný svet a núti človeka uvažovať o tom, kým v skutočnosti je. Jednoducho výborný film. 

Brad Pitt 

Pitt patrí ku stáliciam hollywoodskeho filmového neba. Na plátnach kín sa objavuje už viac ako tridsať rokov a obrazne povedané zreje ako dobré víno. Predovšetkým v posledných rokoch sa mu darí úplne vystúpiť zo škatuľky hollywoodskeho krásavca. Rok 2019 je toho dôkazom, nielenže exceluje v sci-fi Ad Astra, ale úplne skvelý výkon podáva tiež v Tarantinovom Vtedy v Hollywoode.

Zaujímavosť

Ide o jeden z posledných filmov z produkcie štúdia Fox pred jeho plným prevzatím štúdiom Disney.

Pozrite si aj

Vynález

Ak vás fascinuje cestovanie časom a všetky paradoxy, ktoré sa s ním spájajú, je toto asi najlepšie sci-fi natočené na túto tému. Skupinka mladíkov v podstate omylom vynájde stroj času a potom už len sleduje, čo všetko sa deje pri jeho používaní.

Prvý kontakt

Koho unavuje klasická smršť ľudí s mimozemšťanmi, kedy jediným dorozumievacím prostriedkom sú zbrane, pre toho bude film Prvý kontakt vítaným spestrením. Hlavnou zbraňou je tu totiž jazyk a rozum. Na Zemi pristanú mimozemšťania a osud ľudstva stojí na tom, či sa s nimi budeme vedieť dohovoriť, alebo nie.

Ad Astra

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,9 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia James Gray

Scénár James Gray, Ethan Gross…

Obsadenie Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Donald Sutherland, Jamie Kennedy, Greg Bryk, Kimberly Elise

Dĺžka 115 min.

Rok 2019

HBO nedeľa 12. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC