Film / seriál

Kto s mágiou zaobchádza, s ňou tiež schádza

Kate Hudson v kľúčovej dierke
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Keď veselé dievča získa miesto ošetrovateľky vo veľkom dome na americkom juhu, netuší, že bude musieť bojovať so zlom, aké ešte nikdy nepoznalo…

Mladá ošetrovateľka Caroline hľadá prácu a inzerát v novinách ju zavedie do domu v Louisiane na juhu Ameriky. Jej pacientom má byť starý Benjamin, ktorý je pripútaný na invalidný vozík a nemôže rozprávať. Pani domu je postaršia dáma Violet a okrem občasných návštev rodinného právnika Luka sú traja hrdinovia v dome sami.

Caroline dostane univerzálny kľúč ku všetkým dverám a jedného dňa ju zvedavosť zavedie do miestnosti plnej rituálnych predmetov. Violet dievčaťu zverí, že v onej izbe kedysi bývali služobní Cecile a Justify, ktorí praktizovali čiernu mágiu hoodoo (temnejšie voodoo), a že má podozrenie, že Benjaminov stav je spôsobený kliatbou, ktorá po nich zostala. Tak ako účinok jedu môže byť zmiernený protijedom, aj účinky kliatby by mali ísť zvrátiť „protikliatbou“. V domnienke, že nemohúcemu mužovi pomôže, začne sa Caroline o hoodoo zaujímať. Bohužiaľ čierna mágia život moc nevracia, skôr ho vezme komukoľvek sa dá.

Za scenárom hororu s nečakaným koncom stojí Ehren Kruger, ktorý je podpísaný aj pod psychologickým filmom Kruh.V Kľúči netečú potoky krvi a postavy neumierajú jedna za druhou – skôr sa budete celý čas cítiť tak nejako nesvoji.

Je jasné, že je niečo v neporiadku – starček, ktorý Caroline neustále hypnotizuje očami, ako by jej chcel niečo povedať, ale pritom nemá ako, rozvŕtaný dom plný tajomstiev, tiesnivý odkaz bývalých služobných zlynčovaných za praktizovanie magických rituálov a tiež kľúč, ktorý otvorí všetky dvere v dome… Je toho viac než dosť na to, aby sa človek tomuto domu vyhýbal oblúkom. Ale Caroline je mladá, naivná a hlavne príliš pragmatická, aby ju takéto okolnosti rozrušovali. Čo sa jej možno vypomstí.

Kate Hudson začala natáčať Kľúč už tri mesiace po pôrode svojho prvého dieťaťa. Kvôli jej tehotenstvu sa tiež natáčanie o rok odložilo, a aby sa čakanie ešte nepreťahovalo, musela sa Kate rýchlo dostať do formy. Počas troch mesiacov schudla neuveriteľných tridsať kíl. Katatonického Bena stvárnil herecký veterán John Hurt. „Hrať bez rozprávania bolo ťažké a do toho som sa ani nemohol hýbať. Nakoniec som hral len očami a spoliehal na Iaina (režiséra Iaina Softleyho – pozn. red.), že to bude fungovať,“ opísal nakrúcanie držiteľ dvoch oscarových nominácií. Violet si zahrala Gena Rowlands, ktorú si možno pamätáte zo Zápisníka jednej lásky. Zostavu uzatvára Peter Sarsgaard (Škola života) ako právnik Luke. Kľúču musíme pridať body za výpravu – americký juh jednoducho má svoje čaro. New Orleans (kde sa tiež nakrúcalo), multikultúrna spoločnosť, jamovanie na verande, tanečné večierky a široké sukne. Aby ale bola vytvorená aj tiesnivá atmosféra, máme tu dom, kde v minulosti bývali plantážnici, čo nemali problém s bičovaním svojich čiernych otrokov. Určité nepríjemné napätie jednoducho nemožno necítiť. Čo spolu s vydareným scenárom postačí na to, aby vás v živote ani nenapadlo si zahrávať s čiernou mágiou.

Mágia vo filme

Aké filmy, kde sa pichajú špendlíčky do voodoo bábik a robia sa tajomné rituály, sa oplatí pozrieť?

Čarodejnice z Eastwicku (1987)

Tento film podľa predlohy Johna Updikea mieša žánry od komédie až po horor. Jack Nicholson v ňom hrá charizmatického Daryla Van Horna, ktorý sa prisťahuje do Eastwicku a rozvíri tým vody inak pokojného, možno až nudného mestečka. Neunikne ani pozornosti troch kamarátok Alex (Cher), Jane (Susan Sarandon) a Sukie (Michelle Pfeiffer). Bez toho, aby to ženy tušili, Daryl v nich prebudí ich čarodejnícke vlohy. Veci sa však čoskoro vymykajú kontrole a priateľkám začína byť jasné, že toho diabla je nutné zastaviť.

Čarodejnice (1990)

Rodinný „skoro“ horor vychádza z knižnej predlohy Roalda Dahla. Hlavným hrdinom je malý Luke, ktorému jeho stará mama často rozprávala o čarodejniciach, ktoré nenávidia deti. Neskôr sa spoločne vypravia k moru a v hoteli, kde bývajú, prebieha práve zraz Kráľovskej spoločnosti na ochranu detí. Luke ale zistí, že stretnutie je kamufláž a všetky členky sú v skutočnosti čarodejnice... Tento film je zvláštny tým, že hoci je rodinný, nie je tu núdza o strašidelné momenty. Hlavnej zápornej úlohy sa zhostila Anjelica Huston známa z Rodiny Addamsovcov.

Záhada Blair Witch (1999)

V októbri 1994 sa v lesoch v americkom štáte Maryland stratili traja študenti, ktorí natáčali dokument. Rok nato sa našiel film, ktorý natočili, ale po študentoch ani pamiatky. Tento mystifikační horor bol jedným z prvých, ktorý stavil na „autentickosť“ a hlavné postavy figurovali zároveň aj ako kameramani. V kinách zarobil desaťnásobok svojho rozpočtu a stal sa najziskovejším nezávislým filmom všetkých čias. Až v roku 2002 ho o tento titul pripravila Moja tučná grécka svadba.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Kľúč

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73 %
Foto FilmBox

Réžia Ian Softley

Scénár Iain Softley

Obsadenie Kate Hudson, Gena Rowlands, John Hurt, Peter Sarsgaard, Joy Bryant, Maxine Barnett, Fahnlohnee Harris

Dĺžka 105 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC