Film / seriál

Koralína a svet za tajnými dverami

Koralína v tuneli
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Predstavte si, že máte doma malé čarovné dvierka, ktorými môžete po nociach prechádzať do iného sveta. Do sveta, ktorý vyzerá úplne rovnako ako ten skutočný, len s jedným veľkým rozdielom – všetko je v ňom dokonalé, všetko je podľa vašich najtajnejších želaní. Nechceli by ste tam zostať navždy?

Koralína sa práve so svojimi večne zaneprázdnenými rodičmi presťahovala niekam na kraj sveta, do trochu tajuplnej Ružovej vily. Doma musí byť potichu, hlavne nevyrušovať, neobťažovať, ísť nervóznej mame a duchom neprítomnému otcovi z cesty. Vonku sa moc nemá s kým hrať, tam je len chlapec od susedov a ten je veľmi divný.

Nezáujem zo strany najbližších dievčatko zraňuje, ale nezlomí. Koralína má dobrodružnú povahu, takže sa zoznámi so svojráznymi susedmi a začne preskúmavať dom. Najviac ju nadchnú dvierka v obývacej izbe – o to väčšie je jej sklamanie, keď zistí, že za nimi nič nie je – len múr.

Alebo… Alebo predsa len? Uprostred noci sa totiž začnú diať divy. Jedna hravá myška vytiahne Koralínu z postele a vzápätí sa jej kdesi stráca… Dvierka sa otvoria a múr je preč! Dievčatko prelieza prapodivným tunelom a čaká možno úplne iný svet. Namiesto toho sa ocitne späť v dome. A predsa je tu jeden veľký rozdiel. Jej rodičia ju totiž vítajú vrelým úsmevom a pozvaním k spoločnej teplej večeri. Koralína je na vrchole blaha.

Ráno sa potom budí vo svojej starej posteli vo svojom starom šedivom svete, kde na ňu nikto nemá čas. Keď jej nabudúce jej „druhí“ rodičia navrhnú, aby s nimi zostala navždy, samozrejme je od radosti celá bez seba. Čoskoro však príde jedna podmienka. A to veľmi, veľmi desivá. Koralína odmietne – ale je príliš neskoro. Rozbehlo sa niečo, čo možno nie je v silách smrteľníka len tak zastaviť.

Režiséra Henryho Selicka preslávila jeho prekrásna, ponuro romantická Predvianočná nočná mora. Aj keby sa rozhodol pre rovnaký štýl animácie, určite by bolo na čo sa pozerať. Tentoraz si však vypomohol nesmiernou fantáziou spisovateľa Neila Gaimana, ktorý je autorom predlohy, a tiež obdivuhodne talentovaným tvorivým tímom. Len prípravy na natáčanie trvali dva roky, samotné natáčanie potom ďalší rok a pol. Pochopíte, až uvidíte.

Koralína ani zďaleka nezapadá do bohatého množstva animovaných filmov pre deti, ktorých ste v posledných rokoch videli možno desiatky. Vymyká sa a navyše nesporne patrí k tomu najlepšiemu, čo sa v tomto žánri dá vidieť. Na druhej strane, najmä ku koncu, akoby bol tento film až moc dobrý – ak je možné to tak povedať. Efekty skvelé, zápletka tiež, a práve preto nemôžete úplne vypnúť. Kus umenia, áno. Oddychovka, v závere kdeže. Ak niečo, tak nervy. Tak či tak – je to prekrásne, neobvyklé, roztomilé i hrozivé – tvorivému tímu sa tu naozaj podarilo niečo legendárne. Upozornenie na záver – miera hororovosti celkom vysoká, pre menšie deti to chvíľami naozaj nie je.

 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Koralína a svet za tajnými dverami

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,4 %
Foto FilmBox

Réžia Henry Selick

Scénár Henry Selick, Neil Gaiman

Dĺžka 101 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC