Film / seriál

Konvencie sú na nič

Posledný semester – americká komédia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Johnny Depp v horkej komédii o umieraní, vzbure, súcite a kľukatej ceste k zmiereniu so svetom.

V čase natáčania horkej komédie Posledný semester neprežíval Johnny Depp najšťastnejšie obdobie svojho života. Na verejnosť prenikli pikantérie z jeho rúcajúceho sa manželstva s Amber Heard, vrátane obvinenia z násilia, ktorého sa na nej mal dopúšťať. Pre poriadok dodajme, že spomínané obvinenia sa nezakladali na pravde a vyzerá to, že skutočnou obeťou bol skôr Depp. Kariéra jedného z najpopulárnejších hercov súčasnosti sa však ocitla na nejaký čas v kritickom bode. Ono rozochvenie a neistotu herec preniesol do svojej úlohy umierajúceho profesora anglickej literatúry Richarda.

Všetko je zle

To prvé, čo divák aj Richard vo filme začuje, je nečakaná lekárska diagnóza. Či skôr rozsudok smrti. Pokročilá fáza rakoviny pľúc, ktorá už metastázovala do ďalších orgánov, nedáva šancu na život dlhší ako šesť mesiacov. Richardova reakcia vyjadrená pregnantným F**K ako keby spájala prekvapenie, názor na chorobu i spôsob života, ktorý doteraz viedol. Keď mu vzápätí manželka víťazoslávne vmetie do tváre, že má pomer s jeho naničhodným šéfom a dcéra oznámi, že je lesba, Richard si uvedomí, že na jeho problémy nezostáva v rodine miesto.

Väčšinu času prepijem sám. Ale to mi nevadí.

Ešte si trochu užiť

Rozhodne sa nestrácať čas pretvárkou a konvenciami a vrhne sa do života naplno. Dopraje si všetko, čo sa mu zachce. Sex s neznámou servírkou na pánskych záchodoch? Prečo nie? Hrozba straty povesti asi nebude tým, čo by Richarda ešte zaujímalo. Alkohol a tráva, starí kamaráti, už neuškodia v akomkoľvek množstve. Nehovoriac o najsladšom dare blížiacej sa smrti – zničujúcej, bezpodmienečnej úprimnosti, s ktorou môže komukoľvek povedať, čo si o ňom myslí. Je iba jediná vec, ktorú neznesie – súcit so sebou samým. Tak prečo neodísť zo sveta so vztýčeným prostredníkom?

Vzdor, alebo zmierenie

Nielen život, ale ani naša smrť nepatrí tak úplne len nám samým. Na prijatie faktu vlastnej konečnosti, na zmierenie sa so svetom a blízkymi, nezostáva Richardovi veľa času. K poznaniu a múdrosti však nevedie nikdy ľahká a priama cesta.

Johnny Depp 

Problémové dieťa, predajca guličkových pier cez telefón, škandalista, rocker, herecká hviezda, majiteľ Zlatého glóbusu aj Césara. Dlhoročný partner Vanessy Paradise, Winony Ryder a naposledy manžel Amber Heard. Týpek z Elm Street, pirát, majiteľ továrne na čokoládu a nožnicovoruký podivín, ktorý k dnešnému dňu účinkoval v 69 filmoch, 14 seriáloch a nespočetných dokumentárnych filmoch. Skrátka fenomén našej doby.

Posledný semester

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,4 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Wayne Roberts

Scénár Posledný semester 

Obsadenie Johnny Depp, Rosemarie DeWitt, Odessa Young, Danny Huston, Zoey Deutch, Devon Terrell, Ron Livingston

Dĺžka 90 min.

Rok 2018

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC