Film / seriál

Kontraband: Zlý chlapec, ktorý sa polepšil

Kontraband
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Skôr ako sa Mark Wahlberg stal filmovou hviezdou, preslávil sa ako hudobník. To už ale mal za sebou „kariéru“ mladistvého násilníka závislého na drogách.

So svojou hranatou tvárou pôsobí Wahlberg tak trochu ako tuctový akčný herec. Za svoju dvadsaťročnú hereckú kariéru však bol už dvakrát nominovaný na Oscara. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa medzinárodne presadil ako rapper Marky Mark a preslávil aj ako tvár značky spodnej bielizne Calvin Klein. Ešte pár rokov pred tým to s ním ale vyzeralo, že rastie hlavne pre kriminál.
Bostonský rodák Wahlberg pochádza z deviatich detí prísne katolíckej rodiny. Jeho nedávno zosnulý otec bol veteránom kórejskej vojny a živil sa ako šofér nákladiaku. Divoký Mark mal však už v skorej mladosti vážne problémy so zákonom a drogami. Ešte len v trinástich rokoch bol na chvíľu členom chlapčenskej skupiny New Kids on the Block, v ktorej účinkoval aj jeho brat Donnie.

Postrach ulice

Práve prostredníctvom neho si už v ranom veku pričuchol ku kokaínu a vraj dokonca bral aj heroín. Dopúšťal sa aj krádeží a prepadnutí, takže bol ako mladistvý dvadsaťpäťkrát zadržaný políciou. „Nie, že by sa o nás rodičia nestarali,“ spomína Mark Wahlberg dnes. „Ale akonáhle nás s bratmi nechali na chvíľu bez dozoru, začali sme robiť problémy.“V decembri minulého roka márne žiadal úrad Massachusettského guvernéra o úplnú milosť za čin, ktorý spáchal pred takmer tridsiatimi rokmi. Na ulici prepadol vietnamského muža, ktorému sa snažil ukradnúť debnu pív, ktorú niesol. Za rasistického pokriku ho zmlátil do bezvedomia a ešte ten večer napadol a zranil ďalšieho Vietnamca. Pritom už rok predtým, teda ako pätnásťročný, bol dvakrát zadržaný za to, že hádzal kamene po černošských deťoch.
Gaunerskú mladosť zúročil ako rapper Marky Mark, ktorého imidž sa opieral o povesť zlého chlapca. Pred kameru sa prvýkrát postavil v roku 1993 pre televízny film, Wahlbergovou prvou významnejšou úlohou však bol duchom obmedzený pornoherec Dirk vo filme Hriešne noci o štyri roky neskôr. Mnohí sa vtedy pýtali, či úlohu primitíva tak dokonale stvárnil vďaka hereckému talentu, alebo skôr vďaka určitej podobe s postavou.

Hore a dole

Vlohy zabávača Wahlberg ukázal v krimikomédii Veľký záťah z roku 1998, aby ich potvrdil o štrnásť rokov neskôr v Macíkovi, režisérskom debute Setha McFarlanea o vulgárnom a oplzlom plyšákovi. Do povedomia väčšiny divákov ho každopádne dostala vojnová satira Traja králi o chamtivých amerických vojakoch z prvej vojny v Iraku, v ktorej si v roku 1999 zahral po boku Georgea Clooneyho.
Už sa zdalo, že sa na hollywoodskom Olympe nadobro usadil, keď prišlo niekoľko menej výrazných úloh a prepadáky ako Max Payne (2008). Keď to vyzeralo, že Wahlbergovu hereckú kariéru nič nezachráni, obsadil ho v roku 2012 islandský režisér Baltasar Kormákur do hlavnej úlohy v kritikou vychvaľovanom thrilleri Kontraband. Opäť mu začali chodiť zaujímavé ponuky, zahral si tupého svalovca v dráme Pot a krv Michaela Baya, ktorý ho tiež obsadil do minuloročného hitu Transformers: Zánik a na rok 2016 pripravovaného piateho filmu tejto série. Už po niekoľkýkrát v živote dostal Mark Wahlberg druhú šancu a chytil ju za pačesy.

Kontraband

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73.2 %
Foto FilmBox

Réžia Baltasar Kormákur

Obsadenie Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Caleb Landry Jones, Diego Luna, Ben Foster, Giovanni Ribisi, Lukas Haas

Dĺžka 110 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC