Film / seriál

Rodičia musia byť šialení

Toni Erdmann – komediálna dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Cenami ovenčená komediálna dráma rozpráva príbeh zostarnutého učiteľa Winfrieda, ktorý sa rozhodne zachrániť svoju workoholickú dcéru pred úplným citovým vyhorením.

Nemeckej režisérke, scenáristke a producentke Maren Ade sa zrejme podarí všetko, na čo siahne. Dôkazom nech je jej tretí celovečerný film Toni Erdmann. V rokoch 2016 a 2017 bol tento film nominovaný snáď na všetky mysliteľné filmové ceny a dosť z nich tiež pozbieral. Čím je Toni taký výnimočný?

Vzťahy medzi otcami a dcérami bývajú komplikované a neraz sa stali námetom filmovej komédie i drámy. Ade tiež spracováva túto tému, avšak celkom nevšedne. Winfried (Peter Simonischek) je osamelý starší rozvedený muž, ktorý má rád trochu detinskú zábavu. Jeho dcéra Ines (Sandra Hüller) je jeho pravým opakom (aspoň zdanlivo). Patrí k ambicióznym tridsiatničkám, ktoré riešia hlavne svoju kariéru a osobný život nechávajú tak nejako ležať ladom. Okrem občasných milostných avantúr sa v jej živote nič vzrušujúce nedeje. A to sa jej otec rozhodne zmeniť s pomocou podivného, spočiatku až odpudivého, alterega Toniho Erdmanna. Príde za svojou dcérou do Bukurešti, kde práve rieši nejaký zásadný kontrakt, a v podstate jej obráti život hore nohami.

Šialenosti sú atraktívne

Ade všetko poňala veľkoryso, aby ste si mohli tento bizarný príbeh otca a dcéry vychutnať plnými dúškami. Počas 162 minút uvidíte nielen postupnú premenu Ines zo suchopárnej podnikateľky v kostýme na vtipnú a energickú mladú ženu, ale aj ako postupne ožíva jej vzťah s otcom. Sú si oveľa podobnejší, než si kedy bola ochotná priznať. Aj keď vo chvíli, keď ju k sebe pripútal policajnými putami, ku ktorým stratil kľúč, a museli tráviť celý deň bok po boku, by Ines nič také rozhodne nepovedala.

Tento film nie je zábavný len vďaka bizarným situáciám, do ktorých Winfried alias Toni svoju dcéru stavia. A ruku na srdce, takého otca by spočiatku chcela odstreliť každá dcéra. Ade si proste opäť vybrala skvelých hercov, ktorí vo svojich rolách excelujú. Čo na tom, že ide o nemecký film s hereckým obsadením, ktoré našincovi nič nepovie. Čo na tom, že sa dej odohráva v Bukurešti, a nie napríklad v New Yorku. Atraktivita tohto filmu nie je vo hviezdnom pozlátku, ale v úprimnosti a pravdivosti. A tak vám skoro trojhodinové predstavenie ubehne ako nič.

Zaujímavosť

Winfried Conradi a jeho otravný humor je sčasti napísaný podľa otca Maren Ade, ktorý si rád nasadzoval falošné zuby ako vtip, a sčasti podľa komika Andyho Kaufmana.

Toni Erdmann

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,3 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Maren Ade

Scénár Maren Ade

Obsadenie Sandra Hüller, Peter Simonischek, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell

Dĺžka 162 min.

Rok 2016

Film Europe HD utorok 26. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC