Film / seriál

King Kong: Zamilovaný opičiak je späť

King Kong
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Režisér výpravných trhákov Peter Jackson si splnil svoj detský sen a po dvadsiatich rokoch vrátil na strieborné plátno jednu z legiend kinematografie.

Prvý filmový King Kong z roku 1933 s Fay Wray v hlavnej úlohe bol podľa Jacksonových slov filmom, ktorý v ňom vlastne prebudil túžbu stať sa filmárom. Pod hlbokým dojmom z filmu vzal deväťročný Peter do ruky kameru od rodičov, aby sa s pomocou hračiek a bábik pokúsil o „remake“ filmu. Kto by vtedy povedal, že ho o tridsaťpäť rokov neskôr skutočne natočí a budú mu za neho pršať Oscary.
 
Na svoju chvíľu si zarastený Novozélanďan dokázal počkať, až keď už mal prerazené s trilógiou Pán prsteňov. Len ako režisérska hviezda dokázal zohnať dostatočné financie na svoj zámer, ktorý poňal skutočne ambiciózne. A to mala jeho adaptácia príbehu o obrovskej gorile pôvodne stáť sto päťdesiat miliónov dolárov, nakoniec sa však náklady vyšplhali dokonca na dvesto sedem miliónov, čo z nej v roku 2005 urobilo najdrahší dovtedy natočený film.
 
Na výsledku to je vidieť, trikové efekty a nákladná výprava dodnes predstavujú špičku hollywoodskej produkcie. Vďaka Jacksonovmu režisérskemu umeniu je film do poslednej minúty strhujúcim zážitkom aj napriek tomu, že sa až na detaily drží pôvodnej zápletky z tridsiatych rokov, do obdobia ktorých je film aj situovaný. Diváci sa môžu tešiť na novo a neuveriteľne realisticky podané opičiakove súboje s dinosaurami či slávnu scénu, v ktorej šplhá po Empire State Building.
 

Kráska a zviera

Silnou stránkou filmu je aj jeho herecké obsadenie. Hlavnú (ľudskú) úlohu si zahrala Naomi Watts, ktorej čaru len ťažko nepodľahne divák, nie to ešte obrovská opica. Bezohľadný vedúci výpravy v podaní Jacka Blacka to využije, aby roznežneného netvora omámil a dostal do New Yorku, kde s ním chce zarobiť veľké peniaze. Kongovho soka v láske stvárnil oscarový Adrian Brody.
 
Vo filme sa objaví aj Andy Serkis, ktorého diváci poznajú ako Gluma z oboch Jacksonových trilógií zo Stredozeme. V King Kongovi si zahral hneď dve úlohy: opäť si navliekol oblek, prostredníctvom ktorého sa do počítača preniesli hercove pohyby, aby sa stali predlohou animácie opičiaka podobne, ako sa natáčali scény s Glumom. Serkis s režisérom mimochodom celé týždne študovali správanie goríl, aby výsledné scény pôsobili čo najautentickejšie. Zároveň herec ukazuje aj svoju skutočnú tvár v úlohe nesympatického lodného kuchára.
 
O hudbu sa postaral James Newton Howard, ktorý si za spoluprácu na bezmála sto päťdesiatich filmoch vyslúžil po jednej cene Grammy a Emmy rovnako ako osem nominácií na Oscara. Tých sa neprekvapivo dostalo aj Jacksonovmu King Kongovi. Zo štyroch film premenil tri v zlatú sošku, okrem iného v kategórii najlepšie triky. Zaslúžene zarobil viac ako pol miliardy dolárov, čo je určite jeden z dôvodov, prečo sa za dva roky v kinách Kong objaví znova. Síce od iného štúdia, s iným režisérom a úplne novou zápletkou, iste ale je na čo sa tešiť.

King Kong

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 %
Foto FilmBox

Réžia Peter Jackson

Obsadenie Naomi Watts, Adrien Brody, Jack Black, Thomas Kretschmann, Jamie Bell, Andy Serkis, Kyle Chandler

Dĺžka 187 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC