Film / seriál

Keď nie ste vo svojej koži…

Keď nie ste vo svojej koži…
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Vo filmoch Pedra Almodóvara očakávame zmyselnú sexuálnu zvrátenosť, nejaké bláznivé sprisahanie, zložité prepletanie minulosti so súčasnosťou a to všetko vyvedené v jasných farbách. Film Koža, v ktorej žijem vás preto nesklame.

Tentoraz Almodóvar ku všetkému pridal ešte jeden rozmer – citlivosť, ktorá ukazuje, že jeho bizarný príbeh musíme brať vážne. Hlavnou postavou je tu šialený vedec: brilantný doktor Robert Ledgard, ktorého hrá Antonio Banderas so vzácnou intenzitou. Robert je úplne oddaný vede, aby prišiel s objavom, ktorý by prehlušil jeho smútok a bolesť. Aby mohol tento objav urobiť, predpokladá, že má božské právo používať ľubovoľne telá aj mysle ostatných ľudí. Ich obete sú predsa nevyhnutné pre jeho vyliečenie.

Robert preto doslova vlastní krásnu Véru (Elena Anaya) a drží ju v zajatí vo svojom obrovskom panskom sídle v španielskom Tolede. Poskytuje jej všetok luxus, okrem slobody. Stále je oblečená do podivnej kombinézy, ktorá pripomína potápačský neoprén. Véra predsa nie je pacientka, ale väzeň a myslí si, že existujú iba dva spôsoby, ako sa oslobodiť: samovraždou, alebo keď donúti doktora, aby sa do nej zamiloval. Je natoľko narcistická, aby vedela, aká je krásna, a zvádzanie je pre ňu výzvou. A čo vlastne Roberta vedie k takému správaniu? Jeho žena utrpela ťažké popáleniny pri autonehode a následne zomrela. Robert sám sa špecializoval na transplantácie tváre. Takže s kožou to naozaj vie… Unesená Véra je tak jeho pokusným králikom aj umeleckým plátnom zároveň. Akoby tu išlo o nového, krajšieho Frankensteina, o vytvorenie dokonalej a „ohňovzdornej“ ženy.

Už tak dosť zvláštny príbeh je preložený ešte množstvom záberov z laboratórií – klonovania, alebo pestovania novej kože. Niektoré sekvencie pôsobia veľmi dokumentárne. A aby podivností nebolo málo, svoju úlohu tu zohráva ešte verná staršia gazdiná Marilia (Marisa Paredes), takú musia mať predsa všetci šialení vedci. Ďalej Zeca (Roberto Alamo), muž oblečený ako tiger, ktorý sa po uliciach pohybuje len počas karnevalu. A Vicente (Jan Cornet), ktorého Robert takisto unesie a drží ho v zajatí v suteréne.

Príde vám to už dosť zamotané? Potom si ku všetkému pridajte ešte nadšenie pre výtvarné umenie, všadeprítomné plátna a dôraz na kostýmy aj farebnosť celkovo. Dojem z filmu je chvíľami až psychedelický. Aby aj nie, keď sa ukáže, že doktora je vlastne nemožné zviesť, to, čo k Vére cíti, nie je láska ani túžba, vyvoláva v ňom iba čisté šialenstvo. Celá hĺbka jeho skazenosti je odhalená v neočakávanej záverečnej sekvencii, kedy zistíme, že Robertov emocionálny motor nie je poháňaný žiadostivosťou, žiarlivosťou alebo hnevom, ale potrebou zaobchádzať s ostatnými ako s vedeckými pokusmi.

Almodóvarove filmy nikdy neboli a nie sú pre filmových začiatočníkov, vyžadujú už skúseného diváka, ktorého navyše nerozhodí len tak nejaká bizarnosť. A tiež Banderas je tu prekvapením, odhodil vizáž hispánskeho zvodcu a stal naozaj šialeným vedcom, až z neho ide strach. Film Koža, v ktorej žijem je jednoducho pre filmových fajnšmekrov.

Koža, v ktorej žijem

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Pedro Almodóvar

Scénár Pedro Almodóvar

Obsadenie Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Blanca Suárez, Jan Cornet, Eduard Fernández, Roberto Álamo

Dĺžka 121 min.

Rok 2011

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC