Film / seriál

Kamoši na život i na smrť

Kde rastie červené papradie – dobrodružný rodinný film
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Family na Skylink Live TV Sledovať

Dobrodružné príbehy patria ku klasike naprieč všetkými druhmi umenia. Toho správneho parťáka, s ktorým sa nemusí ničoho báť, si praje mať každý.

Kde rastie červené papradie zachytáva príbeh Billyho Colemana, obyčajného farmárskeho chlapca, ktorý musí dva roky drieť s chlapmi v lese, aby si zarobil na vytúžené lovecké psy. Jeho šťastie však netrvá dlho. Tragické stretnutie s pumou počas táborenia v divočine síce prežije, ale za nemalú cenu.

Napätie i dojatie

Kým v našich zemepisných šírkach sa preháňal po lesoch Tomáš Holý s jazvečíkom, v spojených štátoch sa chlapčenskou ikonou stala postava Billyho Colemana. Billy rozhodne nebol chlapec, čo si mohol jazdiť na prázdniny za dedom a zažívať trochu nebezpečné, ale aj poučné dobrodružstvá. Billy sa musel starať predovšetkým sám o seba a o prázdninách si mohol nechať leda tak snívať. Napriek tomu mal jeden veľký sen a ten si tiež dokázal splniť.

Filmová rodinná klasika o prostých časoch a prostých prianiach

Keď ako diváci sledujete, aký je ten chalan so svojimi psími kamošmi šťastný, ste skoro dojatí, ako málo im stačí k obyčajnej radosti. Billyho príbeh je totiž len zdanlivo idylický. Ich rodina drží pohromade, zažívajú doma srandu, ale tiež sa stretávajú so smrťou, chudobou, drsnými chlapíkmi aj tvrdou drinou na poli či v lesoch. Preto je vlastne malý zázrak, že si Billy nakoniec môže kúpiť presne to, čo chce. Po chvíľke šťastia však znovu prichádza tvrdý stret s realitou – s nemilosrdnou divočinou. Keď Billyho a jeho psy napadne v noci puma, usilovne tým trom držíte palce, aby to prežili, veríte, že to tak musí byť (možno trochu pod masážou klasických hollywoodskych happy endov), lenže...

Svet je proste drsný a spoločne s Billym jeho neľútostnosť budete zakúšať aj vy. Napriek tomu vo vás Červené papradie nezanechá pocit trpkosti. Naopak, budete dojatí a je jedno, koľko máte rokov, pretože budete sledovať príbeh o odvahe, nezlomnosti a priateľstve až za hrob. To všetko navyše v úchvatných kulisách severoamerickej divočiny, na ktorú je človek zatiaľ stále krátky.

A pozor, toto je verzia z roku 1974, ale existuje rovnomenný remake z roku 2003, atmosférou a rozhodujúcou scénou v lese sa však svojmu predchodcovi nemôže rovnať. Takže zabudnite na pytliacke chodníky a Jazvečie skaly, ak chcete sledovať naozajstné dobrodružstvá, potom vás Červené papradie nesmie minúť.

Kde rastie červené papradie

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,7 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Famiy, Getty Images

Réžia Norman Tokar

Scénár Douglas C. Stewart, Eleanor Lamb

Obsadenie Stewart Petersen, James Whitmore, Beverly Garland, Lonny Chapman, Jack Ging, Bill Thurman, Jill Clark

Dĺžka 97 min.

Rok 1974

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC