Film / seriál

Elegantná crazy komédia

Jej komorník – romantická komédia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Family na Skylink Live TV Sledovať

Jar sa pomaly blíži a k jari patrí romantika i milostné iskrenie. A ako inak sa na túto nôtu naladiť než prostredníctvom filmovej klasiky.

Jedny z prvých screwball komédií sa začali točiť v 30. rokoch minulého storočia. K obľúbeným klasikám dnes preto patrí aj film Jej komorník, príbeh plný bláznivých ľstí a prestrojení z prostredia americkej smotánky v hlavných úlohách s nedostihnuteľným Williamom Powellom a krásnou Carole Lombard. Ako dokáže falošný komorník skrotiť dve nezvládnuteľné dcérky a pri tom ešte odhaliť podvod a zamilovať sa? Recept je pomerne jednoduchý, musí byť drzý, inteligentný a hlavne neodolateľný. A to William Powell v jednej zo svojich ikonických úloh rozhodne bol!

Zo smetiska medzi smotánku

Zápletka je ako u väčšiny podobných filmov jednoduchá. Bohatý tatko sa úplnou náhodou stretne s chudákom, dnes by sme ho označili za bezdomovca, ktorý ho natoľko zaujme, že sa rozhodne zamestnať ho ako komorníka. Je to trochu stávka, je to trochu z trucu, ale ako sa ukáže, je to skvelý nápad.

To, čo táto rodina potrebuje, je disciplína!

V bohatej rodine je nový komorník ako zjavenie. Okamžite si ho zamilujú všetky dámy v dome. Aby aj nie, keď je to urastený, pekný chlapík a dámy vôbec netušia, odkiaľ pochádza. Aj keď sa Godfrey (William Powell) do svojej roly vžije dokonale, jedna vlastnosť komorníkov mu však chýba, rozhodne si nenecháva svoje postrehy pre seba. Vďaka tomu je film nesmierne zábavný, pretože Godfreyove poznámky dokážu zapôsobiť ako rozbuška a v domácnosti, ktorá bola už pred jeho príchodom dosť šialená, sa začnú diať neuveriteľné veci.

V mnohých ohľadoch pripomína film Jej komorník niektoré obľúbené československé prvorepublikové komédie, napríklad legendárny film Eva tropí hlouposti. Keďže Komorník je považovaný za akéhosi zakladateľa žánru screwball komédií, je zrejmé, kde vzali aj českí filmári inšpiráciu. Je jedno, že udalosti v takých filmoch sú úplne nepravdepodobné, že veľa scén je absurdných. Podstatné je, že diváci sa bavia a aspoň prostredníctvom filmového plátna môžu prežiť zábavnú romancu.

Keď sa navyše na Komorníka pozrie skúsené oko filmárovo, určite ocení vynikajúcu výpravu i lokácie. K americkej high society proste patria honosné byty a kluby vyvedené v mramore, dámy v luxusných róbach (mnohé by im závideli herečky na červených kobercoch i dnes), páni v elegantných oblekoch a tie najlepšie drinky. Tento film proste ponúka všetko, čo má, aby divákov preniesol do čarovného sveta, kde je všetko možné a všetko vyzerá úplne skvele.

Jej komorník

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Gregory La Cava

Scénár Morrie Ryskind, Eric Hatch, Gregory La Cava

Obsadenie William Powell, Carole Lombard, Alice Brady, Gail Patrick, Eugene Pallette, Jean Dixon, Alan Mowbray

Dĺžka 95 min.

Rok 1936

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC