Film / seriál

Hrdina uprostred pokrivenej morálky

Glory – bulharsko-grécka dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Čo by ste urobili, keby ste našli na koľajniciach hromadu peňazí? Nechali by ste si ich? Zamestnanec železnice Canko sa rozhodol odovzdať ich polícii. Jeho bohumilý čin uviedol do pohybu sled nečakaných udalostí, ktoré viedli k ešte nečakanejšiemu a krutému koncu.

Film Glory prináša atmosféru filmových festivalov do pohodlia domova. Do multiplexu tento druh filmu zavíta len zriedka, na festivaloch sa im naopak nadšene tlieska. A Glory patrí určite k tým najlepším. Ceny si odniesol z festivalov v Edinburghu, Košiciach aj z prestížneho Locarna.

Bez hodiniek nejde vlak 

Film, ktorý vznikol v bulharsko-gréckej koprodukcii, rozpráva o tragikomickom osude Canka Petrova, dráhového robotníka a dobráka od kosti, ktorý trpí extrémnou koktavosťou. Jeho osamelý život pozostáva zo starostlivosti o králiky, práce a ranného rituálu precízneho nariaďovania hodiniek Slava, ktoré mu venoval jeho zosnulý otec. Canko jedného dňa nájde pri pochôdzke po trati obrovské množstvo peňazí, ktoré poctivo odovzdá polícii. Tým však spustí lavínu udalostí, ktoré mu obrátia život naruby a v konečnom dôsledku zmenia aj jeho samého. Udalosť sa totiž hodí ministrovi dopravy aj jeho tlačovej hovorkyni. Obaja potrebujú prikryť korupčný škandál, ktorý zmieta ministerstvom. Jednoduchý a naivný Canko sa tak cez noc stane mediálnym hrdinom. Ale len do chvíle, keď mu tlačová hovorkyňa stratí jeho milované hodinky po otcovi. Canko je odhodlaný získať ich späť za akúkoľvek cenu. A to sa, nielen na ministerstve, páčiť nebude…

Jasne, rovno mu dajte cenu Idiot roka!

Záplava filmových cien

Film Glory natočila Kristina Grozeva a Petar Valčanov. Táto dvojica, ktorá tvorí nielen profesijný, ale aj životný pár, na seba upútala pozornosť aj ďalšími dvoma filmami Lekcia a Otec. Oba dostali množstvo prestížnych filmových cien, Otec získal v roku 2019, okrem iného, aj Krištáľový glóbus na filmovom festivale v Karlových Varoch.

V prípade filmu Glory, ktorý vykresľuje osud obyčajného človeka, ktorého postupne zomelie morálne pokrivený systém, diváci oceňujú nielen samotný film, ale aj jeho dvoch hlavných protagonistov. Teda bulharského herca Stefana Denolyubova v úlohe Canka a Margitu Goshevu v úlohe ambicióznej a bezškrupulóznej PR manažérky ministerstva dopravy. Niet divu, že obaja získali za svoj výkon obdiv kritiky aj množstvo hereckých cien. Gosheva získala bulharskú obdobu Českého leva, Denolyubov si odviezol cenu pre najlepšieho herca napríklad z festivalu v chorvátskom Zadare.

Zlyhanie logopédov

Stefan Denolyubov, ktorý musel pre svoju rolu do slova a do písmena fyzicky spustnúť, opisoval v rozhovore pre české Hospodárske noviny, s akou starostlivosťou sa pustil aj do osvojenia si silnej koktavosti, ktorá sprevádza hlavného hrdinu: „Vo filme Glory som sa musel do úlohy naozaj ponoriť, aj fyzicky. Pol roka som sa pripravoval, nechal som si rásť bradu, učil som sa koktať. Chodil som k logopédovi, aby ma to naučil. Čo logopédi nevedia, oni majú zažité ľudí opravovať, nie im výslovnosť kaziť. Takže pomocou ich techník som sa to nenaučil, a nakoniec sa to podarilo, keď som začal robiť všetko presne opačne. Oni mi potom len odkývali, že výsledok je skvelý…“ To môžeme potvrdiť, hoci okrem smiechu vzbudí Canko nakoniec aj silné mrazenie v chrbte. 

Margita Gosheva 

Bulharská herečka vyštudovala divadelné herectvo na Národnej akadémii pre divadlo a film v Sofii. Pred ôsmimi rokmi na seba upozornila vo filme Lekcia, v ktorom si zahrala učiteľku, ktorej neochvejnou morálkou otrasie dlh nezodpovedného manžela. Režisérska dvojica Kristina Grozeva a Petar Valčanov ju potom prizvala aj do svojich ďalších filmov Glory a Otec. Za Lekciu aj Glory získala Cenu bulharskej filmovej akadémie za herecký výkon v hlavnej úlohe. Jej manželom je v Česku dobre známy herecký kolega Ivan Barnev, ktorý dostal hlavnú rolu v Menzelovom filme Obsluhoval som anglického kráľa.

Glory

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Kristina Grozeva, Petar Valčanov

Scénár Kristina Grozeva, Petar Valčanov

Obsadenie Stefan Denolyubov, Margita Goševa

Dĺžka 101 min.

Rok 2016

Film Europe HD štvrtok 16. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC