Film / seriál

Nespútanosť

Hranica – dramatická fantasy
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Znepokojivý thriller z pera autora slávneho hororu Nech vojde ten pravý. Tina, colná úradníčka prazvláštneho vzhľadu, dokáže vycítiť ľudské emócie, strach, úzkosť i hanbu. Čo stojí za týmto darom sa dozvie až vo chvíli, keď stretne Voreho, ktorý je jej veľmi podobný.

Film s českým názvom Tina a Vore, v origináli možno pod priliehavejším titulom Hranica, od samého začiatku klame telom. Najskôr to vyzerá, že pôjde o naturalistickú drámu o podivne vyzerajúcej, samotárskej a trochu neohrabanej žene (Eva Melander), avšak s jedinečným talentom. Ako colníčka vo švédskom prístave dokonale využíva svoj čuch. Má ho taký dokonalý, že dokáže vycítiť napríklad strach, vinu alebo zlosť. Dokonca sa jej raz podarí „vyňuchať“ telefónnu kartu obsahujúcu detskú pornografiu, keď sa jej dostane do rúk onen telefón.

V živote toho Tina veľa nezažíva, mimo práce navštevuje svojho otca v opatrovateľskom dome a žije so spolubývajúcim, ktorý ale miluje len svoje tri pitbuly. A tak Tina často chodí na dlhé prechádzky do lesov. Jedine tam sa cíti dobre, a dokonca sa jej vôbec nevyhýbajú divé zvieratá, skôr naopak, ako keby k sebe patrili. Znie to až trošku rozprávkovo, ale žiadnu Snehulienku nečakajte. Naopak fantastický príbeh sa stáva stále temnejším a temnejším.

Je naozaj možné cítiť to, čo ľudia cítia?

A jedného dňa Tina v práci narazí na muža, ktorý je neprávom podozrievaný z pašovania, preto ho musí preveriť. Je to Vore (Eero Milonoff), muž, ktorý je Tine až príliš podobný, ako keby snáď boli príbuzní. Tina ho začne sledovať a z náhodného stretnutia sa vyvinie priateľstvo a následne až živočíšne nespútaný vzťah. Obaja majú neobvyklé jazvy a boja sa bleskov. Ukáže sa, že majú ešte oveľa viac spoločného. Ale zároveň je toho veľa, čo o sebe navzájom nevedia.

Režisér Abbasi balansuje na tenkej hranici, aby zachoval tajomnosť príbehu a nenechal všetko upadnúť do čudáckej absurdnosti. Na jednej strane je tu lyrická romanca, na druhej strane záhadné konšpirácie. Zároveň je vo filme niekoľko vtipných momentov. Ako sa všetko vyvinie vám opisovať nebudeme, prišli by ste o zásadné odhalenie. Akonáhle však všetko dostane jasné obrysy, je jasné, že názov Hranica filmu sedí oveľa lepšie. Keďže je to film o hraniciach medzi ľudským a neľudským, medzi dobrom a zlom. Rozhodne stojí za to, si na prekvapivú pointu počkať.

Hranica

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Ali Abbasi

Scénár Ali Abbasi, Isabella Eklöf, John Ajvide Lindqvist

Obsadenie

Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson, Viktor Åkerblom, Matti Boustedt, Andreas Kundler, Ibrahim Faal, Henrik Johansson, Sten Ljunggren, Ann Petrén, Kjell Wilhelmsen, Rakel Wärmländer, Josefin Neldén, Åsa Janson, Donald Högberg, Krister Kern, Robert Enckell, Elisabeth Göransson, Tomas Åhnstrand, Caio Sael

Film Europe HD pondelok 27. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC