Film / seriál

Horká a sladká zároveň

Láska v Toskánsku – romantická komédia
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Liama Neesona sme si zvykli vídať v úlohách tvrďasov, ktorí nechodia pre úder ďaleko a slovo cit poznajú len z Webstrovho slovníka anglického jazyka. V tomto filme je to trochu inak.

Možno preto, že téma filmu je Liamovi Neesonovi a jeho synovi Micheálovi Richardsonovi, ktorý je tu svojmu otcovi hereckým sparingpartnerom, skutočne blízka. Rovnako ako otec a syn na plátne sa aj oni dvaja v reálnom svete museli vysporiadať s tragickou smrťou svojej manželky a matky, herečky Natashy Richardson. Ostatne Micheál si zmenil svoje priezvisko z Neeson na Richardson práve na jej počesť. Napriek tomu nie je tón filmu tragický. Príbeh mužov, ktorí čelia rodinnej tragédii tým, že pochovajú svoje zúfalstvo hlboko v sebe a stratia schopnosť sa spolu rozprávať, je sprevádzaný ľahkým humorom, malebnou krajinou Toskánska, slnkom a po okraj prevoňaný vínom, olivami a syrom. Ale poporiadku.

My chlapi nemáme poňatia, kým sa vlastne staneme

Spriaznení osudom, nie voľbou

Robert Frost (Liam Neeson), kedysi uznávaný maliar, sa po smrti svojej ženy stiahol do ústrania. Dávno už netvorí. Bez ambícií, bez priateľov i rodiny, v malom londýnskom domčeku necháva ľahostajne plynúť jeden deň za druhým. Tu a tam prijíma malé, núdzne radosti, ktoré sa mu pripletú do cesty, a to je všetko. Ani jeho syn Jack (Micheál Richardson) neprežíva najšťastnejšie obdobie. Nielenže sa rozvádza, ale vyzerá to, že príde aj o svoju milovanú galériu. Má mesiac na to zohnať peniaze, aby odvrátil jej predaj. Jediný spôsob, ako prísť k potrebnej sume, je predať starý rodinný dom v Toskánsku, ktorý vlastní napoly so svojím otcom. A tak sa obaja vydávajú na cestu do Talianska. Dvaja muži v jednej kabíne auta, a napriek tomu každý na opačnej strane vesmíru. Zdá sa, že si nemajú čo povedať, alebo to skôr nevedia.

Čelný náraz s realitou

Dom sa medzitým premenil v nepredajnú ruinu plnú prachu, sutín a spomienok. Odporúčanie lakonickej realitnej agentky Kate znie jasne – zvýšiť komerčný potenciál domu. Stačí do neho priviesť elektrinu, osadiť domové dvere, vyhnať z kuchynskej linky zabývaného tchora, opraviť strechu, narovnať okenice, omietnuť miestnosti, vymaľovať. Takýto plán vyžaduje spoluprácu. Otca so synom a syna s otcom. A s rázovitými fachmanmi z okolia. Že sa k tomu pripletie ešte krásna Natalia prevádzkujúca neďalekú reštauráciu je snáď v rámci žánru logické a pre kúzelné Toskánsko typické. Napriek tomu rekonštrukcia schátraného domu nie je to najhoršie, čo našich hrdinov stretne. Oveľa ťažšie bude otvoriť dvere – doslova i obrazne – do zabudnutej komnaty, ktorá skrýva Robertovu aj Jackovu stratenú minulosť a tým aj možnosť, ako sa s ňou vyrovnať. Len je potrebné nájsť odvahu otočiť kľúčom v zámku.

James D‘Arcy 

Za filmom stojí James D‘Arcy, herec, ktorého ste mohli vidieť vo filmoch ako Avengers: Endgame, Dunkirk alebo Atlas mrakov. Láska v Toskánsku je jeho režisérskym debutom.

Vzhľadom na pozitívny ohlas, s akým sa film stretol, to vyzerá, že sme svedkami D‘Arcyho novej profesijnej kapitoly. Odvaha mu rozhodne nechýba, ako dokazuje jeho voľba obsadiť zaškatuľkovaného „zabijaka“ Neesona do úlohy citlivého umelca vo vzťahovej, relaxačnej komédii.

Láska v Toskánsku 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia James D‘Arcy

Scénár James D‘Arcy

Obsadenie Liam Neeson, Micheál Richardson, Valeria Bilello, Lindsay Duncan, Marco Quaglia, Gian Marco…

Dĺžka 92 min.

HBO pondelok 26. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC