Film / seriál

Ghost in the Shell – Kto som a koho mám zabiť?

Ghost in the Shell – Kto som  a koho mám zabiť?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Digitálne upravená Scarlett Johansson hrá roboticky vylepšenú policajnú agentku Major, ktorá je na stope nebezpečnému kybernetickému sprisahaniu. Akčné sci-fi Ghost in the Shell je adaptáciou slávnej japonskej mangy.

V trblietavých mrakodrapoch zo skla a ocele sa stretávajú zástupcovia globálnych korporácií, zatiaľ čo obyčajní ľudia živoria v búdach ako pre králiky. Ulice ožarujú veľkoplošné reklamy na najnovšie technologické výdobytky, ale v temných zákutiach kyberpriestoru sa medzitým chystá povstanie proti súčasnému poriadku vecí. V jeho čele stojí tajomný hacker vystupujúci pod prezývkou Kuze. A agentka Major zo špeciálnej policajnej jednotky Sekcia 9 mu ide po krku.

Pokrivený svet budúcnosti, v ktorom sa čoraz viac roztvárajú nožnice medzi spoločenskými vrstvami a režim sa drží pri moci totalitnými praktikami, je dejiskom mnohých antiutopických sci-fi. Často sa v nich vyskytuje aj hrdinská postava, ktorá nevie, na ktorú stranu sa postaviť. Takou bol aj lovec replikantov Deckard vo filme Blade Runner, bez ktorého by séria Ghost in the Shell nikdy nevznikla. A bol ňou aj titulný policajt v akčnej satire Robocop, napoly človek a napoly robot, ktorý musel svoju ľudskú minulosť nechať kvôli službe verejnosti za sebou.

Aj Major bola kedysi „normálnou“ ženou, hoci so špeciálnym výcvikom. Volala sa Mira Killian – kým pri teroristickom útoku zomreli obaja jej rodičia a ju vybrali do špeciálneho projektu. Jej mozog, teda to jediné, čo z nej pri útoku zostalo nepoškodené, nechá mocná korporácia Hanka Robotics vsadiť do takmer dokonalého mechanického tela – „škrupiny“ (shell) z názvu filmu.

Ghost in the Shell bola pôvodne populárna manga (japonský komiks). Podľa nej v roku 1995 vznikol rovnomenný animovaný film, ktorým sa inšpirovali napríklad bratia Wachowskí v Matrixe. Hraná verzia ctí ako „papierovú“ a animovanú predlohu, tak filmy, ktoré z Ghost in the Shell čerpali. Divákovi je preto svet agentky Major okamžite povedomý. Väčšina ľudí využíva najrôznejšie technologické vylepšenia, či už ide o posilnenie zraku, sily, inteligencie, alebo iné. Trh s týmito produktmi, rovnako ako ďalšie priemyselné odvetvia, plne ovláda práve firma Hanka Robotics. Jej pozíciu nemôže ohroziť žiadny obchodný rival, ale len útok malej a odhodlanej skupinky ľudí.

Hraný Ghost in the Shell stojí na dvoch pilieroch: hereckom výkone Scarlett Johansson a vizuálnej podobe filmu. Vlastne ide o dve stránky jednej veci. Herečka je tak „obalená“ špičkovými digitálnymi trikmi, že si môže bez hanby dovoliť aj úplne „nahé“ výstupy, ale v scénach, ktoré vyžadujú detailný herecký prejav mimikou a hlasom, dokazuje, že v tomto ohľade človeka žiadne počítače netromfnú. Týka sa to najmä chvíľ, kedy Major komunikuje so svojou dizajnérkou Dr. Ouelet, v ktorej našla náhradnú matku.

Nablýskaný vizuál filmu berie dych a akčné scény ako súboj v kaluži alebo útok pavúčieho tanku sú skutočne veľkolepé. Emocionálnym srdcom inak zámerne chladného filmu je ale okamih, v ktorom Major, pátrajúca po svojej minulosti, popíja čaj s neznámou ženou v ošarpanom paneláku. Pod všetkými tými jednotkami a nulami skrátka bije ľudské srdce.

Ghost in the Shell je určený nielen fanúšikom predlohy, a to aj napriek tomu, že sa od nej odkláňa, ale rozhodne tiež všetkým fanúšikom mangy a anime. Okrem toho, na rozdiel od množstva sci-fi filmov točených v posledných rokoch, nezobrazuje budúcnosť ako nehostinné pretechnizované odosobnené peklo, ale vizuálne ľúbivo a vlastne celkom lákavo. Poteší teda tých, ktorí už sú z pesimistických nepekných vízií nášho sveta trochu otrávení alebo vystrašení. A ak ste proste len fanúšikom božsky krásnej Scarlett Johansson, tento film vás uspokojí po všetkých stránkach, pretože herečka sa z plátna v podstate po celú hodinu a pol nehne. Režisér Rupert Sanders navyše pri jej hodnotení nešetrí superlatívmi: „Scarlett je najlepšou herečkou svojej generácie.“

Scarlett Johansson

Než sa stala sex symbolom, preslávila sa úlohami citlivých dievčat vo filmoch ako Stratené v preklade, Prízračný svet alebo Dievča s perlou. V posledných rokoch sa sústredí na postavy akčných superhrdiniek: účinkuje napríklad v komiksovej
sérii Avengers.

Zaujímavosti

Proti obsadeniu belošky Scarlett Johansson sa v Japonsku zdvihla vlna odporu. Režisér pôvodnej verzie Ghost in the Shell Mamoru Oshii sa však nechal počuť, že herečka je pre rolu Major ideálna, aj keď nie je Japonka.

Pozrite si aj

Blade Runner

Kultové sci-fi o androidoch v neutešenom Los Angeles roku 2019 sa stalo jednou z hlavných inšpirácií pôvodného komiksu Ghost in the Shell. Nedávno do kín vstúpil dlho očakávaný druhý diel.

Chappie

V budúcnosti na dodržiavanie poriadku dohliadajú robotické policajné zbory. Jedného z poriadkových droidov sa podarí preprogramovať. Chappie sa naučí myslieť a cítiť, ale stane sa aj hrozbou pre vládnuci režim.

Ghost in the Shell

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Rupert Sanders

Scénár Jamie Moss

Obsadenie Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Takeši Kitano, Juliette Binoche, Michael Pitt, Han Chin, Lasarus Ratuere

Dĺžka 102 min.

Rok 2017

HBO piatok 17. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC