Film / seriál

Filmy podľa skutočných udalostí

Filmy podľa skutočných udalostí
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Nie nadarmo sa hovorí, že tie najlepšie príbehy píše sám život. Ani ten najskúsenejší scenárista by totiž mnohokrát nedokázal vymyslieť neuveriteľné cesty, ktorými sa môže osud uberať. Prinášame vám päť fascinujúcich filmov, ktoré sa môžu pýšiť nálepkou „podľa skutočných udalostí“.

sky2017-17-solista.jpg

Sólista

Robert Downey Jr. a Jamie Foxx v dráme o geniálnom hudobníkovi Nathanielovi Ayersovi, ktorý sa kvôli svojej psychickej chorobe ocitol na ulici. Novinár Steve Lopez, ktorý zažíva krízu v pracovnom i osobnom živote, spoznáva v bezdomovcovi hrajúcom na husle na losangeleskej ulici bývalú legendu, hudobníka, ktorého hviezdnu budúcnosť a skvele naštartovanú kariéru prekazili psychické ťažkosti. Rozhodne sa zmeniť muzikantov život a dostať ho pomocou svojich článkov z ulice späť do sveta hudby. Nathaniela Ayersa, ktorý v skutočnosti hral na kontrabas, stvárnil Jamie Foxx, kvôli úlohe absolvoval konzultácie s psychológom a nechal si poškodiť predné zuby.

FilmBox Premium / 25. augusta

Výmena

Režiséra filmu Clinta Eastwooda zaujal príbeh ženy, ktorej sa stratil syn, okamžite. „Vzal som si scenár do lietadla a hneď po prečítaní som vedel, že to chcem točiť. Mám rád skutočné príbehy, najmä keď pôsobia úplne neskutočne.“ A neskutočný naozaj je. Deväťročný Walter, syn slobodnej matky Christine Collins (Angelina Jolie), jedného dňa nepríde domov. Po chlapcovi sa ihneď rozbehne usilovné pátranie, zo začiatku síce bez úspechu, po pár mesiacoch ale polícia pred zrakmi novinárov odovzdáva matke znovunájdeného syna. Problémom však je, že to nie je Walter. Polícia však trvá na svojom a matkine protesty odmieta s tým, že je psychicky narušená.

127 hodín

Aron Ralston, nadšenec do lezenia, sa jednej piatkovej aprílovej noci vydal do Utahu, aby si užil víkend v národnom parku Canyonlands, ktorého odľahlé skaly chcel pokoriť. Výlet sa ale zvrhol v boj o prežitie, Aron totiž spadol do dvadsať metrov hlbokej trhliny, kde mu obrovský balvan zavalil ruku, a pretože zostal bez signálu a nikto z jeho blízkych nevedel, kde je, musel sa s nepriazňou osudu, prírodou i vlastnými démonmi pobiť sám. A to len s malým množstvom jedla a pár kvapkami vody.

Vtedy v raji

Režiséri Dan Krzywoń a Peter Pálka natočili film na motívy rovnomenného románu spisovateľa Josefa Urbana, ktorý voľne rozpráva príbeh dramatického osudu jedného z najlepších českých horolezcov Josefa Smítku. Do vzťahu českých a nemeckých horolezcov osudovo zasiahla druhá svetová vojna, Joska, ako ho priatelia prezývali, ale odmietol nastúpiť k totálnemu nasadeniu v Ríši a niekoľko rokov sa s podporou kamarátov skrýval v skalnom meste Hruboskalska pred gestapom. Hlavnú úlohu si zahral kajakár Vavřinec Hradilek, ďalšie postavy stvárnili Vica Kerekes, Jan Budař, Miroslav Etzler a Simona Stašová.

sky2017-17-blackdahlia.jpg

Čierna Dahlia

Elizabeth Short prišla v roku 1946 do Hollywoodu, aby sa stala slávnou herečkou. Nakoniec jej však slávu nepriniesli úlohy vo filmoch, ale jej vražda. Tá bola taká brutálna, že sa fotky z miesta činu nesmeli vtedy objaviť v médiách. Vrah ženy, ktorá po svojej smrti získala prezývku Čierna Dahlia, ale nebol nikdy dolapený. A práve o najznámejšom nikdy neobjasnenom prípade kalifornskej histórie rozpráva film Briana de Palmy. Dvaja skúsení detektívi v podaní Josha Hartnetta a Aarona Eckharta sú privolaní k vražde mladej ženy, postupne sa honom na jej vraha stávajú posadnutými. V ďalších úlohách sa predstavia Scarlett Johansson a Hilary Swank.

AMC / 27. augusta

Sólista

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,9 %
Foto AMC, FilmBox, Profimedia.cz, A-Company, Bontonfilm

Réžia Joe Wright

Obsadenie Robert Downey, Stephen Root, Tom Hollander, Jamie Foxx, Nelsan Ellis, Catherine Keener, Rachael Harris

Dĺžka 117 min.

Rok 2008

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC