Film / seriál

Modlím sa za vás, bratia

Pátranie – francúzska dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Emotívna francúzska dráma z vojny v Čečensku oceňovaného režiséra Michela Hazanaviciusa. Nielen krajina je vojnou ničená a rozorvaná, odtrhnutí sú od seba aj členovia rodín. Raisa sa preto denne modlí, aby jej bratia boli nažive a ona ich vo vojnovom zmätku našla. Nebude to ľahké.

Predchádzajúci film Michela Hazanaviciusa Umelec, ktorý mu v roku 2012 vyniesol Oscara za najlepšiu réžiu, bol odľahčenou sladkobôľnou komédiou. Zrejme nikto nečakal, že jeho ďalší projekt sa bude od toho predchádzajúceho tak diametrálne odlišovať. Aj keď aj do Pátrania opäť obsadil svoju ženu Bérénice Bejo. Film zachytávajúci desivé udalosti čečenskej vojny v rokoch 1999–2000 sa nakrúcal v Gruzínsku a opisuje vojnové zverstvá páchané na civilistoch a tiež humanitárnu katastrofu, ktorú možno len ťažko pochopiť bez priameho zapojenia do udalostí.

Napriek všetkému, čím prešli, sú nažive.

Hadži, deväťročný čečenský chlapec (Abdul Khalim Mamutsiev), začne utekať, keď sú jeho rodičia ako domnelí teroristi zavraždení ruskými vojakmi, ktorí sa vymkli kontrole. Prežíva neopísateľnú traumu, takže onemie – ale keď sa dostane do pohraničného mesta, kde pracujú medzinárodné agentúry, nadviaže zo začiatku veľmi opatrný vzťah s úradníčkou EÚ Carole (Bérénice Bejo), ktorá má svoje vlastné dôvody, prečo sa o vojnu zaujíma.

Hadžiho staršia sestra Raisa (Zukhra Duishvili) ho medzitým bezradne hľadá. Paradoxné je, že nájde prácu, kde sa stará o osirelé čečenské deti pod vedením americkej charitatívnej pracovníčky (Annette Bening) bez toho, aby si kedy uvedomila, ako blízko by mohol byť jej nezvestný braček. A práve táto dejová časť je voľne inšpirovaná filmom The Search Freda Zinnemanna z roku 1948 o chlapcovi, ktorý prežil Osvienčim a o ktorého sa staral americký vojak. Pritom ho neustále hľadá jeho matka.

Hazanavicius však pridal ešte jednu dejovú linku, aby divákom mohol ponúknuť ďalšiu perspektívu, čo všetko s ľuďmi urobí vojna. Ešte je tu Kolja (Maksim Jemeljanov), ktorý si mohol vybrať medzi väzením a vstupom do armády a zvolil druhú možnosť. Pri výcviku je brutálne týraný ako svojimi nadriadenými, tak aj svojimi kamarátmi – a než sa dostane na front, je z neho skôr monštrum ako človek. A nakoniec sa osudy všetkých prepoja.

Hazanavicius sa tak nesnaží len vyrozprávať emotívny príbeh súrodencov na pozadí veľkých dejín, ktoré fatálne ovplyvnia ich životy. Vnáša do filmu aj otázky politickej zodpovednosti, sociálnych dopadov, zaujíma ho súčasná vojenská mašinéria i terorizmus. Je to skrátka komplexný príbeh o drsných udalostiach, aj v nich sa však aspoň sem-tam zableskne nádej.

Pátranie

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Michel Hazanavicius

Obsadenie Bérénice Bejo, Annette Bening, Zukhra Duishvili, Maxim Emelianov, Abdul-Khalim Mamatsuiev, Lela Bagakashvili, Jurij Curilo

Dĺžka 160 min.

Rok 2014

Film Europe HD nedeľa 14. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC