Film / seriál

Film matiek

Mia Madre – talianska dráma
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na Skylink Live TV Sledovať

Je ťažké režírovať filmový brak, ale oveľa ťažšie je režírovať seba samého a svoju vlastnú rodinu. Svoje o tom vie Margherita, ktorej kariéra stagnuje a zároveň jej umiera matka. V čiernohumornej komornej dráme exceluje ako excentrická filmová hviezda John Turturro.

Režisér Nanni Moretti sa téme smrti nikdy nebránil. Známy je jeho film Synova izba (2001), ktorý rozpráva o nečakanej smrti milovaného dospievajúceho syna. A k zármutku v rodine sa vracia znova, tentoraz však smrť nie je nepredvídateľná: teraz umiera chorá matka hlavnej hrdinky Margherity.

Ľudskosť na prvom mieste

Margherita (Margherita Buy) je rázna, pomerne kritická režisérka, ktorá sa nebojí hlasno ozvať, dokonca ani hádať sa s ostatnými na pľaci. Nikoho príliš nechváli, takže nepatrí k filmárom, na ktorých by ostatní mali pieť ódy. Dostáva sa tak na rázcestie, keď si uvedomuje, že žiadny veľký kariérny prielom ju už nečaká. A to je tiež dosť vidieť pri natáčaní posledného filmu, ktorý je jednoducho nemastný-neslaný.

Taký je však iba film vo filme. Samotný film Mia madre rozhodne ponúka mnoho chutí, medzi nimi aj vynikajúcu chuť humoru. Predovšetkým John Turturro sa stará o vaše bránice karikatúrnou postavou hollywoodskeho herca, ktorý vidí len seba, neznáša, keď mu dávajú pokyny (pre herca trochu prekérna situácia), a chváli sa svojou domnelou spoluprácou s Kubrickom („Stanley bol do mňa blázon!“). Výborná je scéna, kedy sa on a Margherita hádajú priamo na pľaci.

Film a svet okolo je však iba polovicou tejto tragikomédie. Druhou veľkou témou je smrť v rodine aj rodina sama. Margherita rozhodne nemá ideálne vzťahy so svojím mužom ani dcérou. A tiež si majú dosť čo ujasňovať s matkou, ktorá už leží na smrteľnej posteli, čo dosť vecí urýchli. Síce dokáže organizovať celý štáb a kričať na pľaci, ale rovnaká energia v súkromí jej chýba. A tak si musí poriadne naštudovať rolu matky i dcéry, aby svoj intímny, rodinný film zvládla dotočiť skôr, než bude neskoro a jej matka zomrie.

Ak poznáte Morettiho filmy, potom nebudeme spojovať, keď prezradíme, že takmer vždy končia pozitívne. Výnimkou nie je ani Mia madre. Nie, že by sa Margheritina matka zázračne uzdravila a neuronili ste ani slzičku, ale shakespearovská tragédia sa nekoná. Moretti natočil ďalší film, v ktorom s ľahkosťou a prirodzenosťou spája absurdné, vtipné aj všednodenné a ťaživé situácie. Aj preto si film v Cannes vyslúžil osemminútové ovácie.

Zaujímavosť

Režisér Moretti sa inšpiroval vlastnou skúsenosťou, keď mu umierala matka a on bol v záprahu na natáčaní. Niektoré dialógy sú preto úplne autentické.

Mia madre

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto Film Europe

Réžia Nanni Moretti

Scénár Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Valia Santella

Obsadenie Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini, Nanni Moretti, Beatrice Mancini, Stefano Abbati, Enrico Ianniello

Dĺžka 106 min.

Rok 2015

Film Europe HD štvrtok 28. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC