Film / seriál

Elvis

Elvis – životopisný hudobný film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Zdá sa vám, že je príbeh kráľa rock’n’rollu známy a nemôže už ničím prekvapiť? Omyl. Tentokrát ho bude rozprávať plukovník Parker, mefistofelský promotér Elvisa Presleyho, ktorý ho sprevádzal od prvých krôčikov po jeho horký koniec.

Austrálsky režisér Baz Luhrmann má povesť puntičkára s čuchom na projekty, ktoré síce niečo stoja, ale ešte viac zarobia. Je jedno, či ide o divadelnú hru, operu alebo film. Jeho show sú strhujúce a publikum ich miluje. Vo svojom poslednom filme Elvis dokázal zúročiť to najlepšie zo svojich predchádzajúcich trhákov ako boli Moulin Rouge!, Veľký Gatsby či Rómeo a Júlia. K nim pridal dokonalú strihovú choreografiu, vďaka ktorej si scény podávajú ruku takmer nepostrehnuteľne, dialógy prechádzajú na hudobné čísla, veľkolepá show v intímne momentky, tragické tóny v humor a to všetko vo svižnom rytme a za sprievodu nápaditej grafiky a skvelej hudby. Niet divu, že film je považovaný za vážneho kandidáta pri udeľovaní tohtoročných Oscarov. Uvidíme.

„Bol zrodený z prachu,“ povedal o Elvisovi režisér

Ako sme už prezradili vyššie, životný príbeh Elvisa Presleyho, talentovaného chlapca z chudobnej štvrte, ktorý miloval černošskú hudbu, je rozprávaný ústami jeho celoživotného promotéra, plukovníka Parkera. Tento charizmatický hochštapler s čuchom na veľké talenty sa pretĺkal s cirkusmi a country kapelami po južanských zapadákovoch, kým nenarazil na neznámeho mladíčka s ulíznutými vlasmi a gitarou. Stačilo niekoľko tónov, niekoľko nezvyčajných pohybov a mladíkovi ležali pri nohách dievčatá od šestnástich do sedemdesiatich rokov. Plukovník Parker pochopil, že narazil na zlatú žilu, ktorú si treba dobre poistiť a potom nemilosrdne vytlačiť.

Baz Luhrmann nemal v úmysle stvoriť životopisný film. Chcel ukázať zrod prvej globálnej hviezdy, fenoménu, ktorý bol výslednicou Elvisovho hudobného talentu a Parkerovho obchodného nadania. Čo na tom, že umelec je dôležitý len potiaľ, kým je zdrojom príjmov. Také sú pravidlá showbiznisu, v ktorom nie je miesto na súcit ani ohľady. „Je to absolútne americký príbeh, máte tam všetko, to pekné, zlé aj škaredé, teda to, čo máte na Amerike radi,“ povedal k filmu na festivale v Cannes Luhrmann.

Bezo mňa by nebol žiadny Elvis Presley.
Plukovník Parker

Dva roky príprav

Úlohu Elvisa získal tridsaťročný Austin Butler, známy ako zabijak Tex z filmu Vtedy v Hollywoode. A bol to zásah do čierneho. Butler preukázal mimoriadny cit pre hudbu aj tanec. Postavu kráľa rock’n’rollu snáď ani nehral, on sa ním na dve a pol hodiny, čo film trvá, stal. „Táto rola ma stála dva roky príprav, doslova som postavou Elvisa žil,“ povedal Butler na tlačovej konferencii v Cannes.

Avšak to, čo vyťažil Tom Hanks z roly plukovníka Parkera, sa zapíše do análov svetovej kinematografie. „Líčili ma asi štyri hodiny, ale výsledok stál za to,“ povedal o svojej úlohe. Zbytočná skromnosť. To, že je postava „obchodného hajzlíka“ a starnúceho gamblera viac než dôstojným sparingpartnerom veľkému Elvisovi, je zásluhou predovšetkým Hanksovho hereckého majstrovstva.

Soundtrack naprieč žánrami

Kto by čakal, že vo filme zaznejú iba Elvisove skladby, bude prekvapený. Luhrmann mixuje dobovú hudbu so súčasným rockom, popom aj hip-hopom a funguje to skvele. „S elektrizujúcimi výkonmi Austina Butlera ako Elvisa a Toma Hanksa ako plukovníka Parkera je biografický film Baza Luhrmanna doslova filmový dynamit,“ napísal pre The Guardian kritik Mark Kermode. Zlaté slová.

Austin Butler (* 17. srpna 1991)

Herec, spevák a model sa narodil v Kalifornii. Herectvu sa venuje od trinástich rokov. Začínal v seriáli Hannah Montana, diváci ho mohli vidieť aj v epizódach seriálov Kriminálka Miami a Kriminálka New York. Z filmov pripomeňme Príšerky v podkroví, Narušitelia či Vtedy v Hollywoode.

Elvis

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82 % Hodnotenie redakce
Foto Warner Bros. Ent. © 2022 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved, HBO Max

Réžia Baz Luhrmann

Obsadenie Tom Hanks, Kodi Smit-McPhee, Luke Bracey, Austin Butler, Olivia DeJonge, Dacre Montgomery, David Wenham

Dĺžka 159 min.

Rok 2022

HBO nedeľa 25. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC