Film / seriál

Neposlušné dobré dievča

Neposlušné dobré dievča
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Na televízne obrazovky mieri seriál Dobré mravy, ktorý zaujme nevšedným štýlom rozprávania a prepracovanou hlavnou postavou. Za hranicu zákona sa dostane mladá žena, ktorá miluje nielen svojho syna, ale aj nájomného vraha.

Anglická herečka Michelle Dockery hrá Leticiu Raines, zlodejku a vreckárku so samodeštrukčnými sklonmi, ktorá by sa so svojím „talentom“ pokojne uchytila i na divadle. S Leticiou sa stretávame vo chvíli, kedy ju prepúšťajú z väzenia v Severnej Karolíne. Napravili ju roky strávené za mrežami? Ani náhodou. Prácu si nájsť (nieto udržať) ani neskúša a takmer okamžite sa vracia k svojej starej dobrej praxi.

Pri jednej „akcii“ náhodou započuje nešťastného manžela, ako si najíma sexy španielskeho svalovca (Juan Diego Botto), aby ho zbavil manželky. Čo teraz? Má sa do toho Leticia nejako vložiť, má ju varovať? Alebo skúsiť získať Španiela na svoju stranu? Alebo si snáď hľadieť svoje malé kšeftíky a o životy cudzích ľudí sa nestarať? Asi tušíte, že keby sa Leticia na všetko vykašľala, nemali by filmári čo točiť. Samozrejme, že sa mladá žena s tajomným mužom zapletie. Ale prvýkrát v živote má pocit, že robí niečo správne. To ale nemení nič na tom, že sa všetko rýchlo zvrtne a Leticia sa ocitá v temnom zločineckom podsvetí, o ktorom sa jej ani v lochu nesnívalo.

Nadpriemerný seriál, ktorý vás pohltí svojou atmosférou, zápletkou i inteligenciou

Divák sa postupne zoznamuje s Leticiinou, ale aj Javierovou (zabijakovou) minulosťou. Spozná jej milujúcu, i keď v mnohom despotickú matku, roztomilého, no odťažitého syna či priateľov z detstva i ulice. Pochopí, prečo Leticia spadla až na dno, prečo začala brať drogy, prečo začala kradnúť a aké ťažké je postaviť sa znova na nohy. Je príznačné, že sa dievča snaží zbaviť kriminálnej minulosti zase cez kriminálnikov. Leticia je ale skalopevne presvedčená, že jej ide o dobrú vec.

Predstaviteľka Leticie (Michelle Dockery) sa pri natáčaní tejto roly dosť natrápila, ale zdá sa, že si hranie nevyspytateľnej podvodníčky nakoniec dosť užívala. Svoje podoby musí striedať doslova ako chameleón – neustále mení parochne aj akcenty, aby vždy bola niekým novým a nikto ju nespoznal. Aj keď je Dockery vo všetkých svojich transformáciách očarujúca, jej základná poloha – žena, ktorá sa skrýva za tými všetkými kostýmami, jej dala zabrať najviac. Zahrať zblúdenú narkomanku nie je nič jednoduché, najmä keď vyzeráte stále skvele. K patričnej vyžitosti sa bude Michelle Dockery musieť ešte dopracovať.

Spočiatku sa možno budete v deji horšie orientovať, neustále premeny hlavnej hrdinky môžu totiž byť značne mätúce. Akonáhle si však zvyknete na Leticiin štýl hry, zoznámite sa s ďalšími ústrednými postavami a pochopíte, že toto zlé dievča je vlastne strašne dobré, budete nenásytne túžiť po ďalšom diele. Séria prekvapila vysokou úrovňou scenára a svižným tempom rozprávania, ktoré príjemne „odsýpa“. Každý diel siaha po vrchole súčasnej televíznej filmárčiny, a to na všetkých frontoch. Nikde vás neotravujú otrepané frázy, ani nerušia nevkusné erotické scény, v ktorých je vidieť už príliš. Na svoje si navyše prídu fanúšikovia elektronickej hudby, ktorú má na svedomí ostrieľaný filmový i seriálový skladateľ a muzikant Charlie Clouser.

Michelle Dockery

Britská herečka, ktorá v počiatkoch svojej kariéry zbierala uznanie i ceny predovšetkým na divadelných doskách. K výrazným filmovým úlohám patria hneď jej prvé dve v televíznych filmoch Fingersmith (2005) a Hogfather (2006). Pravidelne sa tiež objavovala v seriáli Downton Abbey. V najnovšom seriáli Dobré mravy exceluje v hlavnej úlohe.

Zaujímavosť

Každá z Leticiiných parochní, a tým pádom aj žien, má svoje meno: Brittany je blonďavá dlhovláska, Annie ryšavka, Veronica krátkovlasá blondína a Kaťa hovorí nakrátko ostrihanej čiernovláske.

Pozrite si aj

Noc patrí nám

Temný film z podsvetia, v ktorom sa predstavia hollywoodske hviezdy, tiež tematizuje rodinné vzťahy. Čo je človek ochotný urobiť, aby zachránil život niekoho iného?

King of New York

Vynikajúci thriller rozpráva príbeh vplyvného drogového dealera, ktorý sa vracia z väzenia. Obchodu s drogami sa nebráni, len ho začne trápiť životná úroveň vo štvrti, ktorej kraľuje. Pomôžu jeho špinavé peniaze dobrej veci?

Dobré mravy

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, FilmBox

Réžia Magnus Martens, Mikkel Nørgaard…

Scénár Blake Crouch, Brett Johnson…

Obsadenie Michelle Dockery, Juan Diego Botto, Terry Kinney, Lusia Strus…

Dĺžka 10 × 46 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC