Film / seriál

Diabolský plán

Sliedič – psychologický thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Andrew Wyke (Michael Caine) je slávny spisovateľ detektívnych románov. Keď vo svojom okázalom sídle príjme milenca vlastnej ženy Mila Tindalea (Jude Law), aby spolu prerokovali okolnosti prípadného rozvodu, má už pripravený diabolský plán, ako celú situáciu obrátiť vo svoj prospech.

Pôvodný námet Sliediča vychádza z divadelnej hry, navyše v roku 1972 vznikla filmová verzia, takže záver „novšej“ verzie z roku 2007 nie je pre mnohých divákov až tak veľkým prekvapením, pretože môžu poznať jednu z predchádzajúcich verzií. Aj napriek tomu všetkému je Sliedič z roku 2007 viac než len remake. Určite vás zaujme až futuristický vizuál a predovšetkým vynikajúce herecké výkony Michaela Cainea aj Judea Lawa.

Aj keď hlavná dejová linka sa točí okolo Wykeovho ľstivého plánu, nejde tu len o súboj dvoch samcov o korisť. Sliedič je predovšetkým skvele napísaným konverzačným thrillerom, hoci takáto charakteristika nie je príliš obvyklá. Niekedy sú jednoducho slová ostrejšie ako zbrane, a aj keď by mal mať Wyke ako starší a skúsenejší autor kriminálok navrch, Tindale mu nezostáva nič dlžný. Navyše interiér Wykeovho domu vo svojej pretechnizovanosti, modernosti a s nespočetným množstvom skrytých kamier pôsobí viac než desivo. Ako kulisy pre jeho plán je to všetko dokonalé, ale ťažko si predstaviť, že tam viedli so ženou obyčajný život… To je možno ešte desivejšia predstava.

Ďalšia otázka, ktorá vás určite pri Sliedičovi napadne, je, či aspoň jeden zo súperov miluje pani Wykeovú? A viete čo, je to úplne jedno. Sliedič je uhrančivý thriller nie kvôli milostnému trojuholníku, túžbe po pomste alebo túžbe vyhrať. Herec a v tomto prípade aj režisér Kenneth Branagh opäť dokázal, že je majster v navodzovaní atmosféry a že aj kasové trháky by mali mať kvalitný scenár a nespoliehať sa len na známe tváre a špeciálne efekty. Vo výsledku nie je vôbec dôležité, kto koho a akými prostriedkami prekabáti. Najlepšie je len sledovať majstrovský súboj plný nečakaných zvratov aj podrazov.

Zaujímavosť

Rolu Andrewa Wykea hral v pôvodnej verzii z roku 1972 Laurence Olivier a Mila Tindalea Michael Caine, ktorý sa tak po 35 rokoch v roku 2007 prevtelil do úlohy protivníka a stal sa „novým“ Wykeom.

Sliedič

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Réžia Kenneth Branagh

Scénár Harold Pinter, Anthony Shaffer (divadelná hra)

Obsadenie Michael Caine, Jude Law, Harold Pinter, Kenneth Branagh, Carmel O'Sullivan

Dĺžka 89 min.

Rok 2007

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC