Film / seriál

Démoni minulosti

Démoni minulosti
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Škandinávia je kráľovnou temných kriminálok a Nórsko dáva teraz so svojím seriálom Bez poškvrny (v orig. Frikjent) nahlas najavo, že ju z trónu len tak niekto nezosadí.

Pokojnú atmosféru a bezchybnú povesť nórskeho mestečka Lilfjord narušila vražda stredoškoláčky Karine, za ktorej smrť bol nakoniec odsúdený jej vtedajší priateľ Aksel Borgen. Po roku väzenia bol obvinení zbavený, v očiach obyvateľov ale aj napriek tomu stále zostal vrahom, a preto sa rozhodol Lilfjord opustiť. Pre svoj nový začiatok si zvolil nové priezvisko Nilsen aj miesto bydliska, Nórsku tisíce kilometrov vzdialenú Malajziu, kde založil rodinu a podarilo sa mu uspieť vo veľkej obchodnej firme, ktorá mu teraz ponúkla zaujímavú príležitosť – zachrániť pred bankrotom spoločnosť vyvíjajúcu technológiu solárnych článkov Solar Tech. Jedinou chybou na kráse tejto pre kariéru ideálnej ponuky je fakt, že firma sídli… áno, hádate správne, v Akselovom rodnom mestečku. A majiteľom nie je nikto iný, než rodina zavraždeného dievčaťa.

Návrat domov nie je nikdy jednoduchý, obzvlášť, keď máte cez celé čelo napísané vrah a nikto z obyvateľov vám neverí, že ste nevinný. Ani po dvadsiatich rokoch nebola minulosť zabudnutá a Akselov príjazd otvára staré rany a je dôvodom mnohých konfliktov, Solar Tech je totiž základným kameňom biznisu v meste a jeho záchrana je pre veľa ľudí životne dôležitá. Majitelia spoločnosti Hasteensovci tak stoja pred ťažkým rozhodnutím, či sa nechať ďalej užierať nenávisťou a firmu radšej predať, alebo dovoliť údajnému vrahovi Karine, okrem iného schopnému finančníkovi, aby im pomohol. Členovia rodiny nie sú v názoroch na predaj jednotní, Eva, šéfka firmy a matka rodu, Aksela nenávidí, ostatní myslia skôr na svoju budúcnosť. Situácia sa postupne komplikuje a Aksel si uvedomuje, že jeho návrat bude mať následky nielen pre celé mestečko, jeho starú i novú rodinu, ale aj pre neho samotného. Otázka, na ktorú sa v priebehu rokov snažil nemyslieť, sa totiž začína objavovať s úpenlivou naliehavosťou – kto naozaj zavraždil Karine?

Režisér Rune Denstad Langlo spolu so svojím hereckým tímom, do ktorého patrí Nicolai Cleve Broch, Lena Endre, Ingar Helge Gimle a Susanne Boucher, dokazujú, že Severania, v tomto prípade Nóri, krimi drámy proste vedia. Detektívna linka sa mieša so sondou do života ľudí zničených stratou svojho blízkeho, témou seriálu Bez poškvrny je aj pocit viny, túžba po pomste aj viera v zmierenie. Ako už v prípade škandinávskej krimi býva zvykom, nechýba (okrem zaujímavej zápletky, samozrejme) postupné odhaľovanie minulosti, podmanivá atmosféra a prekvapivé rozuzlenie, bonusom sú potom krásne zábery nórskej prírody.

Dánske a švédske krimi

Tieto dve krajiny za svojím nórskym susedom v žiadnom prípade nezaostávajú, práve naopak.

Wallander

 

Kurt Wallander (Krister Henriksson) šéfuje kriminalistickému oddeleniu v Ystade v južnom Švédsku. Každý deň sa zaoberá vyšetrovaním vrážd a vypočúvaním podozrivých, do svojej práce je maximálne ponorený a jeho často nevšedný prístup vedie k efektívnym výsledkom. Jeho osobný život je ale na nule, manželka ho opustila a mimo prácu sa okrem svojej dcéry s nikým nevída. Každý diel ponúka premyslenú zápletku, ako námet k seriálu poslúžila séria kníh švédskeho spisovateľa Henninga Mankella o detektívovi Wallanderovi.

Tí, čo vraždia

Hlavnými hrdinami sú kriminálna komisárka Katrina Ries Jensen (Laura Bach) a forenzný psychiater Thomas Schaeffer (Jakob Cedergren), ktorí sa ako členovia špeciálnej kodanskej policajnej jednotky špecializujú na sériové vraždy. Prípady, ktoré riešia, sa ale tým bežným vymykajú, ich motívy sú oveľa závažnejšie a desivejšie a vrahovia sú brutálni so zvrátenými fantáziami. Vyšetrovatelia sa musia vcítiť do páchateľovej šialenej mysle, pretože jedine pochopením jeho uvažovania získavajú šancu na jeho dolapenie. Seriál bol taký úspešný, že sa v Amerike dočkal remaku s názvom Those Who Kill.

 

Bez poškvrny

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Rune Denstad Langlo

Scénár Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen, Jarl Emsell Larsen

Obsadenie Nicolai Cleve Broch, Lena Endre, Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Tobias Santelmann

Dĺžka 10× 45 min. min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC