Film / seriál

Drsná lekcia kreatívneho písania

Čierny motýľ – americký thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Spisovateľ Paul (Antonio Banderas) sa uchýlil do horskej samoty v snahe prekonať tvorivú krízu. Keď ponúkne prístrešie tulákovi Jackovi (Rhys Meyers), netuší, že urobil osudový krok.

Zase raz vznikol dobrý thriller v komornom obsadení. Čierny motýľ bol natočený ako remake rovnomenného francúzskeho filmu a vďaka obsadeniu hereckými šajbami – Antonio Banderas, Jonathan Rhys Meyers, Piper Perabo – ide o vážne príťažlivý film.

Paul (Banderas) je na pokraji osobného bankrotu. Už štyri roky nič nenapísal. Odkedy od neho odišla žena, neúspešne bojuje s tvorivým blokom a alkoholom. Preto sa rozhodne zavrieť na horskej chate a napísať scenár, ktorý by ho vrátil späť do hry. Ale hádajte čo, absolútne sa mu to nedarí. Aspoň sa zoznámi so šmrnc maklérkou (Perabo) a zableskne sa mu na lepšie časy v milostnom živote. Oveľa fatálnejšie mu ale so životom zamáva záhadný tulák Jack (Meyers).

Robím, čo musím. Potom idem ďalej.

Je neskutočné, ako rýchlo sa Jack stane Paulovým ochotným spolubývajúcim, čo opraví tamto a potom zase toto. Okrem varenia, upratovania a opráv domu sa Jack začne až príliš zaujímať o Paulovo písanie – stane sa napodiv akýmsi jeho životným koučom, ktorý ho núti prestať piť, začať tvrdšie pracovať, a dokonca aj zlepšiť životosprávu. V mene realizmu jeho lekcie písania obsahujú aj vyhrážanie násilím. Čoskoro sa z náhodného pomocníka stane Paulov žalárnik. A to Paul zďaleka nevie všetko, napríklad kam zmizla jeho bývalá...

Tento znepokojivý thriller výborne pracuje s napätím rovnako ako to bolo vo francúzskej predlohe. Čierny motýľ je vlastne nočná mora, ktorá sa veľmi rýchlo stáva skutočnosťou. Trochu zvláštne je, prečo si vôbec Paul pozval do domu úplne cudzieho, a čo si budeme rozprávať, už na pohľad nebezpečného chlapíka (Meyers vyšinutého Jacka hrá vážne dobre). Môže to byť preto, že časť Paula sa nejakým zvráteným spôsobom stotožňuje s Jackom, alebo možno len preto, že má zdravý rozum zatemnený alkoholom.

Ale treba dodať, že ak túto lekciu tvorivého písania Paul prežije, bude mať slušný materiál na nový scenár.

Čierny motýľ

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,5 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Brian Goodman

Scénár Marc Frydman, Justin Stanley

Obsadenie Jonathan Rhys Meyers, Piper Perabo, Antonio Banderas, Nathalie Rapti Gomez, Abel Ferrara, Nicholas Aaron, Gioia Arismendi

Dĺžka 93 min.

Rok 2017

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC