Film / seriál

Chodí šašo okolo, nedívaj sa na neho!

Chodí šašo okolo, nedívaj sa na neho!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Najväčším nepriateľom je vlastný strach – najmä ak ho dokáže vycítiť milióny rokov staré zlo z vesmíru. To, nová adaptácia slávneho románu Stephena Kinga, desí krvavými scénami aj psychologickými portrétmi vyšinutých jedincov.

Postava „To“ nemá meno. Ale ak sa zjaví vo svojej najčastejšej vizáži uvraveného klauna s balónikmi vždy po ruke, hovorí sa mu Pennywise. To na seba vie vziať rôzne podoby – väčšinou toho, čoho sa človek najviac bojí alebo po čom najviac túži. To najviac túži po ľudskej krvi. Žije už celé veky na mieste, kde dnes leží americké mestečko Derry. Raz za dvadsaťsedem rokov sa prebudí, nakŕmi sa a v spánku potom čaká na opakovanie cyklu.

Je jar roku 1989 a v Derry sa opäť začínajú strácať ľudia. Ako to, že si desivé udalosti z niekoľkých posledných storočí spojí dohromady len vnímavý chlapec Ben?

Aby členovia party mohli čeliť zlu z vesmíru, musia sa postaviť prozaickejším hrozbám všedných dní

Ben patrí do skupinky miestnych outsiderov, ktorí si hovoria Losers' Club. Patrí do nej jediný černošský chlapec zo širokého okolia, dievča vysmievané kvôli údajnej promiskuite a ďalší mimoni. Partiu vedie Bill Denbrough, ktorý pred niekoľkými mesiacmi tragicky prišiel o mladšieho brata, ktorého telo sa nikdy nenašlo. Členovia party postupne zistia, že majú čo dočinenia so zlom kozmického rozmeru. Ale aby mu mohli čeliť, musia sa najskôr postaviť vlastným úzkostiam a oveľa prozaickejším hrozbám všedných dní.

Autor tisícstránkovej predlohy filmu To Stephen King je rovnako skúsený vo vytváraní napätia ako v drobnokresbe postáv. Hrôzu tak v čitateľovi či divákovi vyvoláva vlastne na dvakrát: prostredníctvom až komiksovo prehnaných a značne krvavých scén, v ktorých Pennywise naháňa deti, i ďaleko civilnejším opisom ich neľahkej každodennosti. Losers' Club je totiž spletený z osudov detí odstrkovaných, zanedbávaných a zneužívaných. Outsideri musia napríklad čeliť šikanovaniu zo strany staršieho spolužiaka Henryho, ktorý si na slabších vylieva zlosť plynúcu z toho, že je sám týraný otcom. Dospelí v Derry na deti všeobecne dosť kašlú a vlnu násilia zametajú pod koberec. Toto všetko je oveľa desivejšie než nejaký klaun. To, že dospelí ubližujú deťom často nevedomky, okrem iného i svojou ľahostajnosťou, je rovnako dôležitou témou idúcou naprieč Kingovou bibliografiou ako motív chlapčenskej party alebo postáv, ktoré sa svojich detských tráum nedokázali zbaviť ani po dovŕšení plnoletosti.

A pretože túžba, najmä erotická, môže byť rovnako silná ako strach zo smrti, To dokáže do deja veľmi šikovne zakomponovať prepukajúcu fascináciu druhým pohlavím a chlapčenské súperenie o pozornosť Beverly, jediného dievčaťa v partii. Knižné i filmové To dokonca obsahuje sexuálne scény na hrane, ktoré spôsobili rad kontroverzií; ide tu predsa o deti pod zákonom. Filmové To tak neustále útočí na zmysly. Hororové scény spočiatku pôsobia trochu detinsky, ale to je v poriadku vecí: to, že sa deti boja tmy, môže dospelým pripadať smiešne, ale nič to neuberá na skutočnosti hrôzy, ktorú deti cítia, a na desivosti vecí, ktoré v tme vidia. Čachre vyškereného klauna v podaní Billa Skarsgårda tak naozaj postupne naberú istú pôsobivosť. Scény erotického iskrenia potom v sebe majú kúzlo a intenzitu objavovania neznámeho a zakázaného. Do tretice sa film nebráni ani vierohodnému zachyteniu pubertálneho humoru: áno, v trinástich nám niekedy pripadali vtipné aj pekne nechutné veci.

Do scenára Kingov bachant previedol Cary Fukunaga, známy ako autor prvej série True Detective. Pretože sa román odohráva v dvoch časových obdobiach dvadsaťsedem rokov od seba, Fukunaga príbeh plný odbočiek a peripetií rozumne rozdelil do dvoch dielov. Druhý bude mať premiéru v septembri 2019.

Andy Muschietti

Keď režisér argentínskeho pôvodu nakrútil v roku 2008 trojminútový horor Mama, vydesil ním filmára Guillerma del Tora natoľko, že mu slávny kolega pomohol natočiť celovečernú verziu v Hollywoode. Neskôr mal Muschietti režírovať Múmiu s Tomom Cruiseom, ale radšej zvolil ambicióznejšie To.

Zaujímavosti

To za prvý premietací víkend v severoamerických kinách zarobilo 123 miliónov dolárov, čím stanovilo pre horory nový rekord. Zároveň malo druhý najzárobkovejší víkend medzi mládeži neprístupnými filmami; lepší bol len Deadpool.

Predstaviteľ klauna Pennywisea Bill Skarsgård bol veľmi opatrný, aby detských hercov príliš nedesil. Priebežne zisťoval, či svoj výkon neprehnal, a s deťmi občas po práci vtipkoval.

Pozrite si aj

To

Televízna miniséria z roku 1990 je prvým filmovým spracovaním Kingovho románu.

Pri mne stoj!

Partia chalanov z malomesta sa vydáva na dobrodružnú výpravu do lesov: chcú nájsť mŕtvolu, ktorá tam vraj leží. Namiesto toho ale každý objaví kus seba samého…

To

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,5 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Andy Muschietti

Scénár Cary Fukunaga, Chase Palmer…

Obsadenie Bill Skarsgård, Finn Wolfhard, Javier Botet, Chosen Jacobs, Nicholas Hamilton, Megan Charpentier, Jaeden Lieberher

Dĺžka 135 min.

Rok 2017

HBO streda 7. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC