Film / seriál

Cherchez la femme

Viktoriánky – americký dramatický seriál
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

História býva často videná ako mužský svet. No v dobách, kedy muži vládli mečmi či pištoľami, ženy ovládali možno oveľa mocnejšie zbrane.

Seriálová novinka z produkcie HBO Viktoriánky sľubuje veľmi zaujímavý zážitok. Tentoraz pôjde o kombináciu snáď všetkých žánrov, ktoré si v posledných dvadsiatich rokoch táto káblová televízia vyskúšala. 

Viktoriánky vás vrátia v čase do záveru 19. storočia, kedy vo Veľkej Británii vládla kráľovná Viktória a je to tiež doba považovaná za obdobie nebývalej prosperity a priemyselného rastu. Hoci sa dej odohráva predovšetkým v uliciach Londýna, samozrejme že čas od času „nakuknete“ aj do kráľovského paláca.

Začína sa tu diať niečo oveľa väčšie

Tento seriál však nie je len historickým „okienkom“, miešajú sa v ňom aj prvky fantasy, thrilleru a dokonca aj hororu. Ženy, ktorých osudy seriál sleduje, totiž oplývajú magickými schopnosťami, silou a šikovnosťou, ktorú by sme dnes očakávali skôr od hrdiniek komiksov. 

Čarovné feministky

V seriáli vystupuje množstvo postáv, ale všetky hlavné udalosti sú spojené s ústrednou dvojicou hrdiniek – s Amaliou True (Laura Donnelly) a Penance Adair (Ann Skelly). Aj keď sú povahovo odlišné, tvoria výborný tím. Kým Amalia je skvelá bojovníčka a skôr extrovertný typ ženy, Penance je oveľa pokojnejšia a hĺbavejšia. Amalia ovláda sily a bojové umenia ako málokto a Penance zase ovláda fyziku a mechaniku, takže je veľmi originálna vynálezkyňa. Navonok sa obe tvária ako distingvované dámy, ktoré však vedia v spoločnosti utrúsiť britké poznámky. V súkromí sú zase nezdolnými bojovníčkami snažiacimi sa udržať Londýn v rovnováhe.

Výnimočnými schopnosťami nedisponujú len ony. Londýn je plný žien prebúdzajúcich sa k životu a objavujúcich svoju silu. Nie všetky však stoja na strane práva a dobra. Aj keď to teraz začína vyzerať ako rozprávka, Viktoriánky rozhodne nie sú seriál pre deti na dobrú noc. Sú nabité akciou, súbojmi aj temnotou. Sú to akési tajomné predchodkyne feministiek, ktoré sa však za svoje práva bijú naozaj päsťami. Zasadenie do viktoriánskej doby bol samozrejme ďalší vynikajúci ťah. Dobovky sú vizuálne veľmi vďačné a Londýn v takých kulisách pôsobí takmer magicky.

Snúbenie ženskej sily s magickými prvkami a tajomnom možno niekomu pripomenie starší seriál Buffy, premožiteľka upírov, ktorý bežal v televíziách na prelome tisícročí. Nie je to úplne náhoda, pretože pod vznikom Viktoriánok je podpísaný tiež tvorca Buffy Joss Whedon. Viktoriánky však nie sú seriál pre teenagerov. Aj keď samozrejme aj tu dôjde na milostné pletky, ale tým hlavným sú stále ženy, ktoré nachádzajú a objavujú svoju silu, vďaka ktorej môžu zmeniť svoje životy a snáď aj životy ďalších ľudí. Nie je to však jednoduchý údel.

Viktoriánky predstavujú vizuálne veľmi atraktívny seriál ťažiaci trochu z histórie, fantasy i hororu. Nie je však založený len na akčných sekvenciách, ale aj na dobrom scenári.

Laura Donnelly

Laura Donnelly je britská herečka s írskymi koreňmi. Patrí k súčasným vychádzajúcim ostrovným hviezdam. Herecké skúsenosti má však bohaté. Začínala na divadelných doskách, ale čoskoro sa presadila v seriáloch. Mysteriózne či fantasy seriály sú jej zrejme súdené. Mohli ste ju vidieť v seriáli Merlin (2008–2012) alebo Cudzinka (2014–2020). Na filmovom plátne sa objavila napríklad v životopisnom filme Tolkien (2019).

Zaujímavosť

Koniec 19. storočia bol naozaj v znamení ženskej emancipácie. Do stredu záujmu ostrovných úradov sa dostalo napríklad najstaršie povolanie na svete.

Pozrite si aj:

Ebigejl (2019)

Magické schopnosti k ženám zrejme patria. Aj Ebigejl ich má, ale musí svoju moc skrývať. V meste, kde žije, totiž ľudia ako ona záhadne miznú. Podobný osud stretol aj jej otca, ktorého sa mladé dievča snaží nájsť.

Momentum (2015)

Opäť v hlavnej úlohe žena, ktorá sa nebojí. Oľga Kurylenko si zahrala Alexis, ostrieľanú zlodejku, ktorá sa po odhalení svojej totožnosti pri jednej z lúpeží rozhodne, že so zločinom skončí. Ale ešte pred tým pomstí svoju rodinu a priateľov.

Viktoriánky

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Joss Whedon

Scénár Joss Whedon

Obsadenie Elizabeth Berrington, Ben Chaplin, Anna Devlin, Laura Donnelly…

Dĺžka 10 × 60 min.

HBO pondelok 12. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC