Film / seriál

Bolo nás päť

Bolo nás päť
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Človek tieňom minulosti nikdy neutečie. Dávne udalosti síce môže zahrabať hlboko do svojej mysle, ale ony si vždy nájdu cestu von na svetlo.

Marka, Dannyho, Sladea a Pru spája okrem priateľstva aj hrôzostrašná udalosť, ktorá sa stala jedného dňa v roku 1995. Vtedy sa partia hrala v parku, a keď sa vracali domov, zistili, že im chýba päťročný Jesse, brat Marka. Po chlapčekovi sa ihneď začalo pátrať, od osudného dňa sa ale nepodarilo nájsť žiadne stopy, aj keď sériový vrah Jakob Marosi, ktorý bol obžalovaný z vrážd piatich detí, tvrdil, že má jeho smrť na svedomí. Najbližšia rodina aj priatelia stratili všetky nádeje, že by Jessa našli živého. Dvadsať rokov po zmiznutí pracuje Danny Kenwood ako detektív na westbridgeskej polícii a na jednom mieste činu nachádza prostitútku Annu Green, ktorá bola brutálne napadnutá kladivom. Technici našťastie objavia DNA, z laboratória ale prídu pre Dannyho šokujúce výsledky – DNA patrí Jessovi.

Za námetom britskej kriminálnej drámy The Five stojí jeden z najväčších majstrov thrilleru, americký spisovateľ Harlan Coben, ktorý sa preslávil sériou detektívnych kníh s hrdinom Myronom Bolitarom, a jeho román Nikomu to nepovedz bol v roku 2007 sfilmovaný. Je to jeho prvý pôvodný scenár pre televízny seriál, preto mu s ním pomohol skúsenejší Daniel Brocklehurst (seriály Hriešnici, Exil, The Driver). Réžie sa ujal Brit Mark Tonderai, ktorý stojí za filmami Umlčaní a Dom na konci ulice. Z predstaviteľov hlavných úloh nikto nevyčnieva, len ostrieľaní seriáloví fanúšikovia spoznajú Toma Cullena z Panstva Downton. Absencia známych tvárí ale seriálu neškodí, skôr naopak, herecké obsadenie sa skrátka podarilo. Osviežujúci je aj fakt, že sa dej odohráva inde než v Londýne, West-bridge však v skutočnosti neexistuje, fiktívne mesto si „zahral“ Liverpool, Wirral a Runcorn.

Štvorica priateľov je po Dannyho objave nútená znovu otvoriť temnú kapitolu zo svojej minulosti. Mark, teraz právnik, doktorka Pru a Slade, ktorý vedie ubytovňu pre bezdomovcov, znovu udrú na Marosiho, ktorý si vo väzení odpykáva trest. Ten sa ale stále drží pôvodnej verzie. Všetci štyria sa snažia vymotať zo spletitej pavučiny trápenia a problémov a pritom dúfajú, že Jessa nájdu živého a zdravého. Prítomnosť sa v jednotlivých dieloch prelína s minulosťou a flashbacky sú krásne vizuálne a nenásilne zapracované do príbehu.

Musíme vás vopred varovať, desaťdielna miniséria vás chytí a nepustí. Cobenov rukopis je viditeľný v každom diele, ani po polovici seriálu ale divák nie je o nič múdrejší, než bol na začiatku. Do poslednej chvíle neprídete na to, čo sa vlastne stalo, už tak zaujímavá hlavná zápletka totiž nie je jediná, na príbeh o zmiznutí sa začnú nabaľovať ďalšie a stačí chvíľka nepozornosti a môžu vám uniknúť dôležité detaily! Zamerajte sa preto pozorne na postavy a starostlivo sledujte dej. Kriminálny thriller The Five vám skrátka nedá vydýchnuť a spôsobuje závislosť! Dobrou správou preto je, že sa už chystá pokračovanie, zatiaľ sa však podarilo odhaliť len názov – The Four.

The Five

Film / seriál
Hodnotenie FDB -- % Hodnotenie redakce
Foto Red Production Company

Réžia Mark Tonderai

Scénár Harlan Coben, Daniel Brocklehurst

Obsadenie Tom Cullen, Hannah Arterton, O.T. Fagbenle, Vauxhall Jermaine, Syrus Lowe, Dragan Mićanović, Sam Swann

Dĺžka 10×44 min. min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC