Dokument

Z nepriateľov kamaráti

Dokument Z nepriateľov kamaráti
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Dejiny ľudstva sú z istého uhla pohľadu len nepretržitý sled vojen. A inak to nie je ani v prípade neslávne známej oblasti Perzského zálivu.

Práve tu vypukol jeden z najväčších vojnových konfliktov na začiatku 80. rokov, presne 22. septembra 1980, kedy iracké vojsko vpadlo do Iránu. Dlhých osem rokov medzi sebou tieto dve krajiny bojovali, kým neuzavreli prímerie, a to 20. augusta 1988. (Vojnou v Perzskom zálive sa však nazýva až neskorší konflikt.) V rámci mieru sa vrátili ku vzájomnému dohovoru zo 70. rokov a len potvrdili nezmyselnosť tohto desivého konfliktu, ktorý stál vo výsledku životy viac ako milión ľudí. Hoci to znie absurdne, vojna nielen berie, ale môže tiež človeku niečo dať, teda lepšie povedané niekoho. Aj uprostred vojnovej vravy sú hrdinovia, ktorí nehľadia na to, proti komu by mali stáť, ale väčšiu cenu pre nich má ľudský život. A presne za týchto okolností sa stretli aj hrdinovia skvelého krátkometrážneho dokumentu Z nepriateľov kamaráti. Hoci mali stáť proti sebe, jeden z nich zachránil druhému na bojisku život, a tak sa z nich stali celoživotní pokrvní bratia. Práve oni sa po tridsiatich rokoch vracajú späť na miesta, kde bojovali a kde sa tiež spoznali. Budete sledovať neuveriteľný a veľmi emotívny príbeh dvoch mužov s nečakane dramatickým koncom. Zároveň sa pozriete na územie, ktoré najskôr decimovala vojna a následne Islamský štát.

Z nepriateľov kamaráti

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD sobota 22. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC