Dokument

Záplavy

Záplavy
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic Wild HD na Skylink Live TV Sledovať

O záplavách vieme svoje aj v našich končinách, máme ich však spojené s ničivou vodnou silou, ktorá skôr berie, ako dáva.

V dvojdielnom dokumente Záplavy vám ukážeme, že niekde to môže byť aj naopak. Južnou Afrikou preteká rieka Okavango, ktorá na severozápade Botswany vytvára úplne unikátnu deltu, ktorá sa nerozlieva do mora, ale zostáva vo vnútrozemí. Delta Okavanga predstavuje úplne jedinečný ekosystém, ktorého fungovanie bolo vysvetlené až v 20. storočí. Na neuveriteľnej ploche 15 000 km2 sa odohráva každoročný cyklus stúpania a klesania vodnej hladiny, ktorý mení výrazne tvár krajiny. Za všetko môžu zrážky, ktoré v priebehu januára a februára spadnú v Angolskej vysočine. Tie napájajú menšie riečky, ktoré sa potom vlievajú do Okavanga a plnia jeho koryto kubíkmi a kubíkmi vody. Viac ako polovicu tejto doslova živej vody absorbujú rastliny, tretina sa vyparí a zvyšok si rozdelia spodné vody a jazero Ngami. V júni potom v delte začne bujnieť vegetácia, ktorá priťahuje zvieratá a delta sa v lete mení na oblasť s najväčšou a najrozmanitejšou koncentráciou živočíchov na svete.

Na stanici Nat Geo Wild sa môžete tešiť nielen na unikátne zábery divokých zvierat, ale aj na pohľady z nebeskej perspektívy na celú deltu, ku ktorým sa len tak nedostanete.

Záplavy

Dokument
Foto Nat Geo Wild
National Geographic Wild HD nedeľa 25. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC