Dokument

Veľkolepé konštrukcie

Veľkolepé konštrukcie
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Pokrok sa dá len ťažko zastaviť, obzvlášť v súčasnosti, keď sme zvyknutí, že telefón, ktorý si kupujeme ako novinku je za pol roka už vlastne starý.

Lenže pokrok sa netýka len elektroniky a výpočtovej techniky. Tiež stavitelia sa predháňajú v nápaditosti, veľkosti a rýchlosti stavieb. Postaviť mrakodrap o stovkách poschodí nie je nič neobvyklé, Empire State Building je vlastne takým mrakodrapovým deduškom. Podobne sú na tom mosty – ak vidíte z jedného konca na druhý, je to len taká detská hračka, ktorú nie je problém postaviť. A takto by sme mohli pokračovať ďalej a ďalej. Heslom dnešných inžinierov je trošku pootočená zásada: Na veľkosti záleží. Proste čím je stavba väčšia, tým je lepšia.

V dokumentárnom seriáli Veľkolepé konštrukcie (Supersize Structures) sa môžete tešiť na tie najmodernejšie architektonické i stavebné lahôdky, a to naprieč dejinami. Začneme pri starovekých pyramídach, ktoré stále patria k divom sveta, pretože s vtedajšou technikou postaviť niečo také… Neuveriteľné! Na zúbok sa pozrieme aj „deduškovi“, Empire State Building, a z najmodernejších a tiež najťažších stavieb posledných desaťročí vyberieme napríklad most spájajúci Kodaň a Malmö.Fanúšikovia techniky si prídu určite na svoje, máme pripravených veľa zaujímavostí z priebehu stavby, ale aj maličké historické exkurzy. Budete prekvapení, čo všetko človek dokáže.

Veľkolepé konštrukcie

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD utorok 4. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC