Dokument

Topenie v plastovom mori

Dokumentárny seriál Topenie v plastovom mori
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Žijeme v dobe plastovej. Každý z nás má doma desiatky výrobkov, ktoré obsahujú väčšie či menšie množstvo plastov. Nám to tak nevadí, ale čo obyvatelia oceánov a morí, ktorí si nič z toho „domov“ kúpiť nechceli?

Liz Bonninová sa rozhodla v dvojdielnom dokumente Topenie v plastovom mori zmapovať svet plastov v oceánoch a moriach. A musíme uznať, že všetky údaje sú značne desivé. Denne ľudia produkujú obrovské množstvo plastového odpadu, a tak ročne skončia v oceánoch milióny ton plastov každého druhu. Ako vieme, tento nesmierne odolný a v mnohých ohľadoch užitočný materiál sa veľmi ťažko rozkladá. Je možné ho recyklovať, ale z plastového odpadu sa na celej planéte zrecykluje iba zlomok. Navyše si ľudia zvykli s plastmi plytvať a nadbytočne užívať hlavne tie jednorazové. Odkiaľ sa plasty v oceánoch berú? A ako ovplyvňujú podmorské živočíchy, rastliny i celé biotopy? Je možné plastovú apokalypsu ešte zastaviť? Liz Bonninová zhromažďuje všetky informácie, aby sa na tieto otázky pokúsila odpovedať. Okrem znepokojujúcich údajov a informácií vás Liz určite tiež poteší, pretože už teraz vznikajú iniciatívy aj metódy, ktoré majú našim oceánom a ich obyvateľom pomôcť. Mnohí inžinieri napríklad pracujú na vývoji nových alternatívnych materiálov. Veľa ľudí začína podporovať tzv. zero waste spôsob života. 

Topenie v plastovom mori

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD nedeľa 12. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC