Dokument

Tajná spravodajská služba odhalená

Ilustrácia k CIA Declassified
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

O CIA počul asi každý. Ale ako vlastne táto supertajná organizácia funguje? Sú hollywoodske filmy zo špionážneho prostredia len fikciou?

V posledných rokoch si priazeň divákov získal seriál Homeland – Zradca (česky bol vysielaný pod názvom Ve jménu vlasti), ktorý sa snažil nakuknúť pod pokrievku jednej z najprestížnejších tajných služieb na svete – CIA. Čo je však pravda a čo fikcia? Naozaj sa nad najrôznejšími kontinentmi a štátmi preháňajú drony, ktoré sledujú všetko dianie na zemi? Je diplomacia vo vojnových zónach závislá na podplatených agentoch a úspechy operácií visia takmer vždy na vlásku? Znamená byť agentom CIA neustále ohrozenie života? Podľa Homelandu by odpoveď na všetky otázky znela áno, ale kto sa chce dozvedieť viac o tých najtajnejších operáciách, ten si s klasickým seriálom nevystačí.

Vo februári sa na obrazovkách objaví nový dokumentárny cyklus, v ktorom budete môcť pozerať tzv. popod prsty majstrom svojho remesla – agentom CIA. Uvidíte tie najtajnejšie operácie tak, ako sa naozaj stali. Spoznáte, aké to je, zúčastňovať sa akcií na najnebezpečnejších miestach sveta, ako pracujú informátori, že bez úplatkov sa k informáciám rozhodne nedostanete a čo všetko musia zvládať elitné jednotky. Dozviete sa úplne nové informácie súvisiace s Kaddáfího smrťou či aké ťažké bolo dopadnúť bin Ládina.

Nečakajte žiadne nudné rozprávanie vyslúžených pánov v oblekoch, ktorí z pohodlného kresielka spomínajú na to, ako im okolo uší svišťali guľky. Naopak sa pripravte na reálne zábery doplnené tými hranými, ktoré vás spolu s najmodernejšou technikou prenesú priamo do ústredia CIA, rovnako ako doprostred náročných bojových akcií. Pochopíte, čo zahŕňa povolanie analytika, koľko životov závisí na maličkostiach a že v medzinárodnej politike na pomyselných váhach naozaj rozhodujú jednotlivé zrnká piesku.

Zaujímavosť

CIA vznikla 18. septembra 1947 v USA. Pôvodne mala slúžiť len k zefektívneniu zberu informácií, ale veľmi skoro sa začala tlačiť na miesto ministerstva zahraničia a ovládať zahraničnú politiku. Všetko vyvrcholilo aférou Watergate v roku 1972. Odvtedy je CIA podriadená kongresu.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

CIA Declassified

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD sobota 2. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC