Dokument

Svetlo a tma

Svetlo a tma
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Deň a noc, svetlo a tma, to sú dva protikladné javy, ktoré vnímame ako samozrejmosť. Viete, prečo sú dnes pre vedcov dôležité?

Svetlo nemôže existovať bez tmy a tma zase bez svetla. Dvojdielny dokumentárny cyklus vás s oboma javmi zoznámi podrobnejšie, pretože len málo ľudí si uvedomuje ich význam. Ľudia sú často presvedčení, že vedia a tiež vidia všetko. Opak je pravdou, zďaleka nevidia všetko, dokonca nevidia prakticky nič. Vedci sa totiž domnievajú, že 99 percent vesmíru je zahalených do tmy.

Dokument Svetlo a tma vás v prvej časti zoznámi s históriou skúmania svetla. Už starí Gréci v treťom storočí pred naším letopočtom používali svetlo na výskum kozmu. O dve tisícročia neskôr renesančný hvezdár Galileo Galilei pracoval so šošovkami svojho pomerne jednoduchého teleskopu, aby určil miesto človeka vo vesmíre. A v sedemdesiatych rokoch sedemnásteho storočia objavil Dán Ole Rømer vzťah medzi svetlom a vzdialenosťou. Druhý diel cyklu sa zaoberá rozvojom vedy na „temnej strane“. Už objav Neptúnu v roku 1846, planéty, ktorá sa takmer celá skrýva v úplnej tme, naznačoval, že z vesmíru toho vidíme len veľmi málo. Dnes navyše pracujeme s teóriou temnej hmoty a temnej energie. Znie vám to ako sci-fi? Toto je vedecká realita a výskum týkajúci sa zdanlivých banalít, svetla a tmy.

Svetlo a tma

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD utorok 29. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC