Dokument

Svätá vojna: Krvavý polmesiac

Svätá vojna
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Po nedávnych atentátoch v Paríži skloňuje celá Európa arabské slovo džihád. Čo presne ale vlastne znamená a aká je história radikálneho islamizmu?

V prvom rade je nutné vyvrátiť obľúbený názor, že všetci teroristi sú moslimovia. Teroristov v mene kríža je tiež dlhý rad, spomeňme na IRA, ugandskú Božiu armádu odporu alebo amerických radikálov vraždiacich lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Napokon aj psychopat Breivik sa považuje za novodobého križiaka. 
 
Tiež neexistuje typický moslim, podobne ako nie sú rovnakí všetci kresťania. K islamu sa predsa hlási 1,6 miliardy ľudí tých najrozmanitejších kultúrnych pozadí, od Arabov cez Afričanov po Indov alebo Indonézanov.
 

Kde sa to berie

Islamský fundamentalizmus je však vážnym globálnym problémom. V oprávnenom rozhorčení nad následkami terorizmu v mene Alaha však radi zabúdame premýšľať o jeho príčinách. Väčšina arabských krajín stále zostáva diktatúrami, v ktorých útlak, sociálne a ekonomické problémy spôsobujú frustráciu más a radikalizáciu jedincov, ktorým je náboženstvo často posledným východiskom. Aj v Európe pociťuje mnoho mladých ľudí bezvýchodiskovosť, ktorá ich ženie do náručia nenávistných štváčov. Medzi mladíkov, ktorí z Francúzska alebo Nemecka utekajú do radov IS, je aj veľa tých, čo k islamu konvertovali. V modlitebni radikálneho klerika zažili chudobní chlapci z rozvrátených rodín prvýkrát v živote pocit, že niekým sú a ich život môže mať zmysel.    
 

Cesta k bohu

A čo že teda ten džihád vlastne je? Pojem má tradične dva výklady: veľký džihád je spirituálna cesta, individuálne približovanie sa Bohu. Malý džihád je takpovediac vonkajšia práca v mene Alaha. Ani zďaleka ňou však nie je myslený len ozbrojený boj, ale aj zakladanie náboženských škôl či napríklad chudobincov.
 
Džihád mečom má však dlhú tradíciu, ktorá súvisí s politickou klímou v Arábii v Mohamedovej dobe. Náboženstvo vtedy bolo nástrojom tuhého mocenského boja. Rovnako ako Európania dávali svojim výbojom „vyšší“ zmysel, keď ich vyhlásili za križiacku výpravu, predával ranne stredoveký kalifát kadejakú vojnovú výpravu za náboženskú povinnosť.
 
Ku koreňom aj za súčasnými podobami ozbrojeného džihádu sa môžete vydať na Spektre.

Svätá vojna

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD pondelok 23. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC