Dokument

Schindler – skutočný príbeh Oskara Schindlera

Dokument Schindler ‒ skutočný príbeh Oskara Schindlera
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Zloduch, alebo hrdina? Okolo osoby Oskara Schindlera je stále veľa otáznikov. Jednými je oslavovaný, iní jeho činy spochybňujú.

Dokument Schindler – skutočný príbeh Oskara Schindlera sa snaží objektívne spracovať všetky dobre aj menej známe fakty. Ak poznáte oscarový film Schindlerov zoznam budete možno prekvapení, pretože svitavský rodák hlásiaci sa k nemeckej národnosti rozhodne nebol len hrdina.

Je nepochybné, že zachránil stovky životov predovšetkým poľských Židov. Snažil sa ich uchrániť pred deportáciou do táborov smrti, keď ich označoval za nevyhnutných pre továrne, ktoré spravoval (odtiaľ onen Schindlerov zoznam). Celkové počty zachránených sa líšia podľa rôznych zdrojov, isté však je, že vďaka nemu prežilo nacistické besnenie v Európe viac ako tisíc Židov. Tí mu boli neskôr takí vďační, že mu pomáhali v povojnových rokoch financovať niektoré podnikateľské projekty.

Stal by sa z Oskara Schindlera hrdina, keby nestál v čele skonfiškovanej židovskej továrne? Môže byť označovaný za hrdinu aj napriek tomu, že továrne pod jeho vedením vyrábali zbrane a podporovali tak nemeckú vojnovú mašinériu? Akým bol v skutočnosti človekom? Bol to naozaj hrdina, alebo sa všetko udialo len vďaka zhode náhod? Všetky tieto otázniky sa tento dokument snaží vyriešiť a priblížiť vám Oskara Schindlera predovšetkým ako človeka, ktorý žil v neľahkej dobe a problémom aj tragédiám čelil ako najlepšie vedel. 

Schindler – skutočný príbeh Oskara Schindlera

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD nedeľa 28. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC