Dokument

Prví vesmírni odvážlivci

Astronaut na Mesiaci
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

O prvom živom tvorovi vo vesmíre, sučke Lajke, počul snáď každý. Tento doslova zázračný let na obežnú dráhu Zeme sa uskutočnil v roku 1957. Vedeli ste však, že Sovietskemu zväzu šliapali veľmi tesne na päty Spojené štáty? Nechýbalo veľa a Lajka sa mohla vo vesmíre stretnúť s americkým kolegom.

Súperenie Sovietov a Američanov v šesťdesiatych rokoch, kto bude prvý vo vesmíre, kto vyšle ďalej najmodernejšiu sondu, kto pristane prvý na Mesiaci, je povestné dodnes. Od päťdesiatych rokov sa snažili dostať mimo matičku Zem oba štáty všetkými prostriedkami. Sovieti si pripísali bod za Lajku, ich zámorskí kolegovia zase vyhrali boj o Mesiac, kde pristálo slávne duo Neil Armstrong a Buzz Aldrin 20. júla 1969. Z tohto pamätného dňa pochádza veta: „Je to malý krôčik pre človeka, ale veľký krok pre ľudstvo“.

Od tých čias sa vesmírny program posunul o desiatky svetelných rokov dopredu. Vesmírom sa preháňajú najrôznejšie sondy a zbierajú vzorky aj fotografie v celej Slnečnej sústave.
Astronautov či kozmonautov sa na obežnú dráhu pozrel tiež slušný počet a všetky sci-fi filmy, ktoré líčia pristátie na Marse, sa blížia realite možno viac, než tušíme. Vesmír síce stále predstavuje veľkú neznámu, ale naša sústava už taká tajomná nie je. Navyše svoje vlastné národné programy rozbiehajú aj ďalšie krajiny, ako napríklad Čína, takže už dávno nejde len o súboj Ruska a USA.

Málokto však tuší, čo predchádzalo tým slávnym výpravám za hranice nášho sveta. Už v päťdesiatych rokoch sa snažili dostať do vesmíru Američania, avšak nie s nejakým domácim miláčikom, ale pripravovali prvých astronautov, takých vesmírnych pionierov. Počas rokov 1955–1958 sa v rámci projektu Manhigh uskutočnili tri lety primitívnymi raketami, ktoré vyniesli svojich pilotov až do výšky 30 942 metrov nad zemský povrch. Američania tak testovali hranice ľudskej odolnosti aj prostriedky, s ktorými je možné dosiahnuť vesmír.

Týchto vesmírnych pionierov môžete sledovať v novom dokumentárnom seriáli od novembra na Spektrum HD.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Vesmírni pionieri

Dokument
Foto Profimedia.cz
Spektrum HD štvrtok 10. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC