Dokument

Operácia: záchrana žralokov

Operácia: záchrana žralokov
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic Wild HD na Skylink Live TV Sledovať

Keď vás otravujú žraloky, naložte ich na žeriav a preneste niekam, kde vadiť nebudú. Tak radí dokument Operácia: záchrana žralokov.

Prečo sa prekladatelia rozhodli práve pre tento názov, je tak trochu záhadou. Projekt totiž nie je ani tak o zachraňovaní žralokov, ako skôr o zachraňovaní ľudí pred žralokmi. Prístav Noumea v južnom Pacifiku totiž v poslednom čase zažíva nebývalý nárast v populácii týchto mäsožravých parýb. Tí, ktorí sa rozhodnú zvlažiť v jeho vlnách, sú v nebezpečenstve, že z vody budú vyliezať o končatinu kratší. Na scénu preto vstupujú vedci Dr. Laurent Vigliola a austrálsky odborník na žraloky Dr. Will Robbins, ktorí prichádzajú s netradičným nápadom: poďme premiestniť žraloky na miesta civilizácii vzdialenejšie. Tieto veľké ryby sú teda pomocou vedy a žeriavov na rybárskych lodiach presúvané ďaleko od prístavu až k panenským koralovým útesom. Cesta im nijako nevadí, počas transportu sú privádzaní do stavu takzvanej tonickej imobility spočívajúcej v tom, že ich vedci prevrátia na chrbát a žraloky sa prestanú hýbať, kým ich zase niekto neobráti naspäť. Mimochodom, stále nie je jasné, prečo niektoré zvieratá túto „funkciu“ majú. Jasné ale je, že ak sa žralokom v ich novom príbytku nebude ani napriek čarokrásnym koralom páčiť a vrátia sa do prístavu Noumea, budú mať miestni problém. Aspoň ale bude téma pre ďalšie pokračovanie dokumentu.

Operácia: záchrana žralokov

Dokument
Foto National Geographic Wild
National Geographic Wild HD nedeľa 28. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC