Dokument

Mata Hari – krásna špiónka

Dokumentárny film Mata Hari – krásna špiónka
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Dnes už by to nebolo také jednoduché. Ale na začiatku 20. storočia bolo používanie ženských zbraní vo vojne o informácie veľmi efektívne.

Mata Hari, pod týmto exotickým menom sa skrývala žena, ktorú na začiatku minulého storočia milovali tí najvýznamnejší muži Európy a možno aj sveta. Očarujúca Margaretha Geertruida Zelleová sa síce v Oriente nenarodila, ale to jej nebránilo sa za orientálnu krásku vydávať. Už ako veľmi mladá prepadla čaru orientálnych tancov, ktoré sa stali jej hlavnou zbraňou. Svojím tanečným umením vraj dokázala mužov úplne poblázniť. Niet teda divu, že sa ambiciózna mladá žena veľmi rýchlo stala milenkou tých „správnych“ mužov. Túžba po sláve a bohatstve a stále väčšie zapletanie sa do najrôznejších klamstiev i výmyslov ju však nakoniec stáli krk. Od roku 1914 Európou zmietala vojna a Francúzi a Nemci stáli každý na opačnej strane bojových línií. Všetci však bez rozdielu potrebovali informácie o nepriateľoch, a tak sa to v Európe hemžilo taktiež špiónmi. Veľmi rýchlo sa k nim zaradila aj Mata Hari, ktorá za nemalé peniaze najskôr zháňala informácie Nemcom, neskôr tiež Francúzom. Vďaka svojim spoločenským kontaktom aj milencom bola ako špiónka ideálna. Lenže nakoniec sa zamotala do vlastných klamstiev a nebola práve opatrná, takže odhalenie bolo nevyhnutné. Bola popravená 15. októbra 1917. Zaujímavý život, čo poviete? 

Mata Hari – krásna špiónka

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD pondelok 16. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC