Dokument

Každodenný boj o prežitie

Dokument
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic Wild HD na Skylink Live TV Sledovať

Myslíte si, že viete, ako prežiť v divočine? A že extrémnym podmienkam sú vystavení len dobrodruhovia? Hazen Audel vás presvedčí o opaku. Na našej planéte je totiž stále dostatok miest, kde sú výdobytky modernej civilizácie absolútne na nič a kde sa musíte spoliehať len sami na seba.

Tisíce rokov žili ľudia aj na tých najnevhodnejších miestach, aké si dokážete predstaviť. Ich každodennou rutinou bola jediná vec – prežitie. Extrémne podmienky, ktorým boli denne vystavení, sa stali prirodzenou súčasťou ich životov. Inštruktor prežitia Hazel Audel vás vezme na dobrodružnú cestu na prapodivné miesta na planéte Zem, medzi domorodcov, šamanov, mužov či ženy, ktorí dokonale poznajú prostredie, v ktorom žijú a poodhalia niektoré zo svojich tajomstiev.
Môžete tak precestovať dažďové pralesy v Papue na Novej Guinei, zistiť, aké to je, keď vás spaľuje slnko na afrických savanách, alebo vás obklopujú len a len vyprahnuté piesočné duny. Z horúcich krajov sa potom presuniete na úplne opačný koniec sveta, do večne zmrznutých oblastí za polárnym kruhom či do takmer nebeských výšok Himalájí.
Zistíte tak, že nad zlato nie je len soľ, ale tiež voda, obzvlášť pre kravy v Afrike. Koľko galónov musia denne vypiť, aby mali domorodci dostatok životodarnej tekutiny v podobe mlieka? A ako sa dá umyť riad bez jedinej kvapky vody? Severania naopak odhalia iné úskalia – lov. Viete, koľko kalórií spotrebujete, než si len pripravíte podmienky pre rybárčenie? A koľko takých kalórií potom má jedna ulovená ryba? Veľký rozdiel nečakajte.
Skrátka, Umenie prežiť je veľmi zaujímavým dokumentárnym seriálom, ktorý vás rozhodne obohatí čo do vedomostí a najrôznejších zaujímavostí, o ktorých ste nemali ani potuchy. Všetky ťažkosti sú však vykúpené dych vyrážajúcimi scenériami a úchvatnou krajinou. Nenechajte si preto ujsť žiadnu z výprav, na ktorú sa Hazen Audel vydáva.

Umenie prežiť

Dokument
Foto Nat Geo Wild
National Geographic Wild HD utorok 12. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC