Dokument

História zbraní: Od meča až po guľomet

História zbraní: Od meča až po guľomet
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Už pravekí lovci vedeli, že len s holými rukami neprežijú. Ak sa sami nechceli stať lovnou zverou, museli sa naučiť brániť.

A predovšetkým sa museli mať čím brániť. Človek je tvor vynaliezavý, takže to netrvalo dlho a zvieral v rukách prvé obranné nástroje, ktoré vyrábal z dreva a kameňa, konkrétne pazúrika. Asi ako všetky zbrane mal aj ostrý pazúrik najprv slúžiť na mierumilovnejšie účely – spracovávanie potravy a kožušín. Stačilo ho však priviazať k vhodnému papeku a už bola na svete sekera a oštep. Potom to ešte nejaké storočie trvalo, ale nakoniec sa ľudia „prebojovali“ až do staroveku a tam začala tá pravá zbrojárska zábava – do hry totiž vstúpilo železo. Z primitívnych zbraní sa stali dômyselné a pekne nebezpečné „doplnky“ každého poriadneho muža. A navyše sa začali odlišovať aj podľa jednotlivých národov. Napríklad zamilovanou ručnou zbraňou Severanov bola sekera, obyvatelia Stredomoria zase preferovali meče rozmanitých tvarov. A tak sa začala písať dlhoročná história zbraní, ktorá dala vzniknúť tiež mnohým špecifickým remeslám, aj celým cechom. Vojny sú súčasťou ľudských dejín, takže sa zbrojári nikdy nemali zle a dodnes je obchod so zbraňami často nebezpečný, ale veľmi výnosný. V seriáli sa o nástrojoch na zabíjanie dozviete oveľa viac. Uvidíte, ako ich vývoj ovplyvňoval spôsob boja, kde sa brali „novinky“ na trhu a mnoho ďalšieho.

História zbraní: Od meča až po guľomet

Dokument
Foto Spektrum HD
Spektrum HD pondelok 25. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC