Dokument

Franco a španielska diktatúra

Franco a španielska diktatúra
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

S diktátorskými režimami máme v Európe spojené predovšetkým Nemecko a Rusko. Diktátorov sa ale v Európe usídlilo viac.

Ku krajinám, ktorým dlhé desaťročia vládol tvrdo diktátor, patrilo aj Španielsko. Neslávne slávny generalissimo Francisco Franco stál na čele Španielska dlhých štyridsať rokov a následky jeho vlády pociťujú Španieli dodnes. Čo o tomto mužovi vlastne vieme? Na vrchol mu pomohla občianska vojna, ktorá vypukla v roku 1936 a v ktorej sa Francovi a fašistickým oddielom podarilo zvíťaziť. Pri moci sa potom držal až do svojej smrti v roku 1975 a bol vždy označovaný za nekompromisného, ale múdreho vládcu. A tým väčšina našich znalostí končí.

Aký bol Franco v skutočnosti? Čo je pravdy na tom, že bol veľmi inteligentný? Popravde žiaden génius to nebol. A ako odhaľujú nové historické výskumy, tak je vlastne zvláštne, že sa Francov režim udržal pri moci tak dlho. Seriál Franco a španielska diktatúra vrhá na toto obdobie španielskych dejín úplne nové svetlo. Nič nebagatelizuje ani nezveličuje, len vo svetle historických faktov postupne vykresľuje reálny obraz muža, ktorý neblaho ovplyvnil životy niekoľkých generácií, často veľmi fatálne. Vo všeličom si tak mohol podať ruku s Hitlerom či Stalinom. Nemilosrdne zasahoval do životov Španielov a skôr než rešpekt budil hrôzu.

Franco a španielska diktatúra

Dokument
Foto Profimedia.cz, Spektrum
Spektrum HD pondelok 13. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC