Dokument

Concorde: Nadzvukové preteky

Dokument Concorde: Nadzvukové preteky
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Concorde, to bolo synonymum pre luxus, rýchlosť i pokrok. Toto lietadlo bolo proste sexy.

Concorde brázdil nebo štvrť storočia a za ten čas sa stal neoddeliteľnou súčasťou leteckej dopravy aj legendou medzi dopravnými lietadlami. Bolo to totiž prvé nadzvukové lietadlo, ktoré slúžilo na komerčné účely. Jeho vývoj a výroba však neboli žiadna prechádzka ružovou záhradou.
Dokument Concorde: Nadzvukové preteky vás zoznámi nielen s históriou lietadla, ale aj s pretekmi, ktoré jeho vývoj sprevádzali. Budete tak svedkami jeho prvého vzletu v roku 1976 aj toho posledného, ktorý uzavrel leteckú „kariéru“ Concordu v roku 2003. V dokumente budú na svoje skúsenosti s Concordom spomínať a diskutovať leteckí odborníci z rôznych krajín, piloti a inžinieri. Všetci si ešte veľmi dobre spomínajú, aký urputný boj medzi sebou zvádzali výrobcovia lietadiel v USA, v Sovietskom zväze, v Anglicku a vo Francúzsku, pretože všetci chceli ako prví na svete vytvoriť nadzvukové dopravné lietadlo. Dokonca vám predstavíme jeho hlavného konkurenta, sovietskeho Tupoleva Tu-144.

Aké to bolo letieť týmto „superstrojom“? Postrehli ste, že letíte dvakrát rýchlejšie ako zvuk? A prečo Concorde sprevádzali aj škandály a neúspechy? Bude mať Concorde nástupcu? Všetko sa dozviete. 

Concorde: Nadzvukové preteky

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD sobota 23. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC