Dokument

Brutálna veda

Brutálna veda – dokumentárny cyklus
Skylink Live TV

Sledujte na Spektrum HD na Skylink Live TV Sledovať

Tiež si myslíte, že vedci sú nudní patróni a veda znamená zatvoriť sa v laboratóriu a čosi podivné osamote skúmať? Kdeže, veda je naopak skvelá zábava!

TV Spektrum vás vďaka svojim kmeňovým dokumentárnym seriálom presvedčí, že poznanie a zábava môžu ísť ruka v ruke. Celkovo v 32 asi štyridsaťpäťminútových epizódach uvidíte, čo všetko je v prírode možné aj nemožné a tiež sa pozriete do histórie. Cyklus Brutálna veda je skvelý zdroj informácií a poznania nielen pre školákov, ale výborné „opáčko“ aj pre rodičov. Do školských lavíc vás vrátia o poznanie záživnejšie aj napínavejšie seriály venované fyzike, chémii, biológii aj histórii, a to všetko veľmi prakticky s pomocou najrôznejších pokusov.

Seriál Brutálna fyzika vám nielen ukáže, na akých princípoch fungujú prírodné úkazy, ale celkom jednoducho vám vysvetlí aj ich podstatu. A ak ste si niekedy v škole povedali: „Toto v živote nebudem potrebovať,“ potom tiež uvidíte, ako využívame fyziku v každodennom živote (často bez toho, aby sme o tom vedeli). Zasväteným sprievodcom bude Károly Härtlein, pracovník Katedry experimentálnej fyziky Budapeštianskej technickej univerzity, ktorý robí všetky pokusy s pomôckami zostavenými z bežne používaných prostriedkov a predmetov.

Ďalšia na brutálnom rozvrhu bude Brutálna chémia s Gergőm Zoltánom Nagyom, mladým vedcom ašpirujúcim na doktorský titul. Ten „hodiny“ chémie rozdelí do štyroch tematických okruhov – na katalýzu, oxidáciu, horenie a kovy. Neznie vám to nič moc? Potom verte, že opäť budete môcť sledovať úplne inú chémiu plnú reálnych experimentov a praktických ukážok. Učarujú vám plamene, erupcie, ale aj svetelné efekty. Navyše Gergő nie je žiadny trochár a vyrobí zápalku rovno z obrovskej hrady. Ďalej na vás čaká napríklad spontánne samovznietenie či ohňostroj s horiacou penou.

Do sveta rastlín a živočíchov vás zavedie zase profesor Gábor Szerényi sprevádzajúci seriálom Brutálna biológia. Tentoraz pôjde o experimenty skôr komparatívneho typu, napr. vyjde najavo, či dokáže človek napodobniť určité pohyby zvierat. Pri inej skúške budú musieť muži aj ženy podstúpiť neľahkú úlohu vodičov a pútavá akčná scéna vám názorne predvedie, akou formou činnosti toho ľudia zvládnu viac: individuálne, alebo kolektívne. Zabrúsite tiež do optiky, ale nie pre okuliare, s profesorom Szerényim sa dozviete, aký je vzťah medzi ľudským zrakom a mozgom. A samozrejme neprídete ani o zaujímavosti zo sveta rastlín.

Na rozvrhu bude tiež seriál, s ktorým zabrúsite do histórie. Na akom princípe funguje gilotína? Ako vyzeral ohnivý trón Juraja Dóžu? Aká je konštrukcia rímskeho vojenského vozidla? Čo je ohnivý ježko? Na podobné otázky vám bude odpovedať seriál Brutálna história. Vrátite sa v čase do tých najkrutejších a najzaujímavejších období svetových dejín a dozviete sa, čo je alebo nie je pravdy na rôznych historických legendách, napríklad či môže ploskačka zastaviť vystrelenú guľku letiacu rýchlosťou niekoľkých stoviek metrov za sekundu. Alebo sa dozviete, čo je pravdy na tom, že si starí Maďari dávali mäso pod konské sedlo, aby pri jazde zmäklo.

Tieto brutálne zábavné a poučné seriály môžete sledovať aj na Skylink Live TV, stačí vám k tomu prístup na internet, notebook, tablet či mobil.

Brutálna veda

Dokument
Foto Spektrum
Spektrum HD streda 16. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC